Krukväxtens dag

Krukväxtens dag
Idag uppmärksammar vi på Elmia Garden Trends våra krukväxter som förgyller var dag hemma året runt. Här är några populära säsongsväxter för fönsterbrädan och trenderna som de passar i.

Den 17 mars är dagen då vi uppmärksammar de älskade krukväxter. De är våra gröna stöttepelare under vintern, de hjälper oss att stiga upp ur sängen varje morgon och de förgyller alla dagar, såväl de grå som de soliga i fönstren runt om i hemma.

 

Jag har lyft ut några krukväxter som är populära just nu och som du kan hitta i handeln under vårvintern. Dessa har jag flyttat in i våra tre olika trender så att du kan vara säker på att det som står på din fönsterbräda inte bara är en planta att vårda och njuta av under den här säsongen, de tillhör också de hetaste växterna som du kan omge dig med samtidigt som trenderna ger en indikation om hur du kan använda dem.

Garden Expressions

krukvaxtens-dag-garden-extrpeesions.jpg

Bergspalmen är en växt som adderar exotism till ditt hem. Därför passar den i trenden som står för uttrycksfullhet och kreativitet. Den passar lika bra i en mer elegant inredning som i ett hem med skandinavisk blond stil. Dessutom är det en av de tåligaste krukväxter jag träffat på. Vill du att växten ska trivas bra ska den placeras i indirekt ljus och vattnas regelbundet med lätt gödning under sommaren. Den trivs i fuktiga miljöer så om du har möjlighet ska du duscha den då och då så är det bra. Bergspalmen brukar man hitta i olika storlekar men ska du bara ha en krukväxt hemma, satsa på ett rejält exemplar som drar tills sig uppmärksamhet i rummet.

 

Elefantöra eller parasollpilea som den också kallas är en annan tacksam växt att odla eftersom den i princip inte går att misslyckas med. Jag placerade den i den här trenden för dess eleganta uttryck med runda former som mjukar upp inredningen. Men även namnet andas exotism. Det är vanligt att växten får nya sticklingar som du antingen planterar i samma kruka så att du får en fylligare växt eller i en annan kruka så att du får fler plantor. Placera i ett halvljust läge. Vattna inte för mycket och ge den gödning ungefär varannan vecka under sommarhalvåret. Ett tips är att leta efter ett exemplar på stam som du kan hitta i vissa handelsträdgårdar. Du hittar Elefantöra både på Blomsterlandet och på Zetas.

Flowers & Craft

krukvaxtens-dag-flowers-and-craft.jpg

Pelargonen är en älskad växt som vi gärna övervintrar och sparar år från år så att det får det rätta knotiga utseendet. Framför allt är de pelargonen med blommor i mjuka rosa färger som passar i den här trenden. Vi placerar den gärna i en handgjord lerkruka för det rätta romantiska uttrycket. Pelargoner trivs bäst om de får stå ljust och soligt. Har du möjlighet att placera den utomhus sommartid så är det bra. Vattna när jorden känns torr och ge pelargonen näring en gång i veckan från mars till oktober månad. Om du regelbundet plockar bort vissna blommor och blad får du din pelargon att blomma rikligare.

Kungsängsliljan är Upplands landskapsblommor och en av mina favoritväxter, förmodligen för att jag är uppvuxen i Uppsala. Men det är inte hela sanningen. Färgen och de rutiga kalkbladen som blommorna har får mig att tappa andan varje år när den dyker upp i handeln. Det fiffiga med den här plantan är att den kan ge dubbel glädje, först inomhus eller på farstubron i en kruka, därefter kan du plantera ut den i trädgården för blomning nästkommande vår. Kungsängsliljan kan också sprida sig ordentligt om den trivs där den står. Jag placerar den i den här trenden på grund av färgen och för att det är en ängsväxt som bidrar med en naturlig stämning vare sig den placeras inomhus eller i trädgårdens rabatt. Njut av den så länge det varar inomhus och låt den sedan vissna ner. När risken för frost är över ka du plantera den i din trädgård.

Future Flora

krukvaxtens dag futur flora.jpg

Klättersparris är en växt som börjar dyka upp allt oftare i sociala medier. Tack vare sina smala elipsformade blad får den ett fjäderlätt utseende. Den har också ett modernt uttryck som passar i skandinaviska ljusa hem. Det är dessutom en lättskött växt som inte behöver placeras ljust. Om den blir allt för lång och tät så kan den behöva någon form av växtstöd. Klättersparrisen bildar med tiden kraftiga rotknölar i vilka vatten och näring lagras. Därför ska man passa sig för att ge den allt för mycket vatten. Däremot kan det vara bra att gödsla den med krukväxtnäring för gröna växter då och då. Klättersparris säljs bland annat hos Blomsterlandet.

 

Från tant till trend - begonian är hetare än någonsin som krukväxt i hemmet. Det finns många arter och sorter men den så kallade änglavingen får med sina stora fläckiga blad och klasväxande blommor i starkt rosa och gult ett futuristiskt utseende som passar i den här trenden. Placera den i en glaserad kruka i grått eller blått för det rätta uttrycket. Den trivs i halvskugga och vill gärna ha en dos gödsel då och då. Ett extra plus är att de odlas i Sverige. Änglavingen hittar du hos Zetas bland annat.

 

Jag vill också tipsa om Blomsterfrämjandets generella råd när det gäller hemmets krukväxter. 

Foto: Blomsterlandet, Zetas, Helena Kaasik.

Läs mer om 2020 års trädgårdstrender Garden Expressions, Flowers & Crafts och Future Flora.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik