Kompostera mera – vi har listat 10 olika system

Kompostera mera – vi har listat 10 olika system
Nu behöver du inte gömma undan komposten längre. Vi har listat 10 komposter som kan vara användbara både för privatpersoner och proffs. Några av dem kan bli riktiga smycken i trädgården.

Förr var komposten en stor hög som gömdes bakom ett buskage i trädgårdens mest undanskymda del. Idag ingår den som en naturlig del av trädgården. En kompost behöver egentligen inte vara något mer än en lagom bred limpa på marken. Den allra vackraste komposten skapar du kanske själv av flätad pil, åtminstone för trädgårdsavfallet. Det är när du vill göra jord av matavfall som det är praktiskt med slutna kärl.

 

Att skapa egen trädgårdsjord är dock en process som kräver både tid och lite baskunskap och den som bemästrar konsten visar gärna upp resultatet. Dessutom börjar kompostkärlen att moderniseras så att de kan få den plats i rampljuset som den förtjänar även hos den mest kräsne trädgårdsägaren. Det gör att vi gärna flyttar fram komposten till en mer synlig del av trädgården idag vare sig det är en halmtäckt limpa eller bokashikompost vi valt att arbeta med. Här är några olika kompostvarianter som kräver olika grad av kunskapsnivå.

kompiostera-elmiagardentrends.jpg

  1. En klassisk träkompost indelad i tre olika delar är så som de flesta föreställer sig en kompost. Just den här finns på Rosendals trädgård och innehåller bitar av uttjänade funktionskläder i ull. Det är ett utforskande samarbete från 2018 mellan trädgården på Djurgården i Stockholm och företaget Houdini Sportswear med målet att skapa ett cirkulärt kretslopp där produkter som vi lånat av naturen blir jord.
  2. Trädgårdskomposten i form av en jordglob från Hasselfors garden är avsedd för löv, ris, gräsklipp och växtrens. Du fyller på den genom luckan i toppen och tömmer genom att lyfta bort den övre delen.
  3. Bokashi är en komposteringsteknik som från början kommer från japan där matavfallet från köket samlas i ett slutet kärl och blandas med ett särskilt strö som sätter igång en fermenteringsprocess. Hinken ska regelbundet tömmas på lakvatten vilket också är användbart som gödningsmedel, till krukväxter till exempel. Det är lite trix med komposten och det kräver lite utrymme om du vill göra en jordfabrik. Men just nu är det många intresserar sig för att göra fin jord med bokashi, så pass att det till och med finns en grupp på Facebook där entusiaster delar med sig av sina erfarenheter. Kärlen är ganska tråkiga men nu börjar de dyka upp designade varianter. Den här kommer från Smarta Saker.
  4. Maskkomposten är en ytterligare en kompostvariant som kräver lite kunskap i början med som ger riktigt bra gödsel till jorden när man fått in det rätta knycket. Man ger helt enkelt ett gäng maskar mat varpå de producerar jord som faller längst ner i komposten. Du hittar maskkomposten i olika färger på Gjordnära.
  5. Om du inte vill producera egen maskkompost kan du köpa färdig på burk. Biohumus är företaget som specialiserat sig på maskkompost och det finns förpackningar både för hemmabruk och för proffsodlare.
  6. Rolls-Roycen av alla komposter är den cylinderformade roterade tunnan från Joraform som du använder till matavfallet. Eftersom den hänger på ett stativ kommer inte råttorna åt den samtidigt som du kan förvandla matrester till fin jord på bara några månader. Tunnan finns i tre olika storlekar och man blandar matavfallet med träpellets när man tömmer resterna i lådan. När det ena av de två facken är fullt börjar man på nästa. När även det är fullt är jorden klar. Du hittar den bland annat på Gecko Trädgårdsbutik.
  7. Den vita burken är framför allt tänkt som snygg förvaring för kompost i köket och är främst användbar tillsammans med en större kompostbehållare av något slag. Den kommer från Balders Hage.
  8. Om du har mycket matavfall året om kan en större sluten behållaren vara praktisk. Den har en effektiv ventilation vilket innebär att du inte behöver röra om i materialet lika ofta. Den säljs hos Byggshop.se.
  9. Varmkomposten från Embla är användbar till olika typer av avfall. Man fyller på ett lager med jord i locket vilket hjälper till att fånga upp illaluktande gaser som uppstår i när avfallet bryts ner. Jorden hjälper också till mer temperaturutjämning. Den fiffiga öppningen leder avfallet längre ner i komposten så att nedbrytningsprocessen börjar direkt.
  10. Biomix från Willab Garden är en komposthink tänkt för växtdelar som man blandar med vatten. 1 kg växtdelar rörs tillsammans med 10 liter vatten ihop till en sörja . Efter en tid har du ett fint näringstillskott till dina odlingar. Ett tips ät att välja växter med ett specifikt näringsinnehåll när du skapar din gröna sörja, vallört eller nässlor till exempel.

 

Foto: Hasselfors, Smarta Saker, Gjordnära, Biohumus, Gecko Trädgårdsbutik, Balders Hage, Byggshop.se, Embla, Willab Garden, Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik