Kom igång med odling av växter för färgning av textilier

Kom igång med odling av växter för färgning av textilier
När trädgården inte längre bara ska vara vacker odlar vi växter som fyller andra funktioner. Efter blomsterbondstrenden kommer växtfärgningsrabatten. Så kommer du igång med odlingen av färgningsväxter.

imaged9avd.pngAtt färga textiler med växter är en växande trend. Det går att färga olika fibrer men enklast är det att färga ull och silke eftersom de animaliska fibrerna tar till sig färgen bättre. Växtfibrer blir något blekare men det kan bli vackert det också. Är du nybörjare så finns det gott om material på webben som kan vara till hjälp. Det finns även böcker skrivna i ämnet, de flesta fokuserar dock på ätbara växter och kryddor. Men Rebecca Desnos bok Botanical Colours at your fingertips, är en bra introduktion för växtbaserad textilfärgning. Om du vill ha en rejälare bas att stå på så finns det även kurser att gå. Capellagården har både längre utbildningar och workshops över helger, till exempel.

 

vaxtfargningarabatt.jpgDen som går hela vägen med färgningen satsar också på att odla färgningsväxterna. Nu när fröfirmorna släpper sina fröer kan det vara läge att börja planera för rabatten innan odlingssäsongen startar. På Bergianska trädgårdens hemsida hittar du en lista på växter och vad de ger för färg. Renfana och sammetstagetes ger till exempel gult medan kryddsalvia och mörkröda dahlior gör textilierna beige. Gullskäran färgar orange, sommarrudbeckia grönt och mörkröd petunia ger rosa/grå/blå färgnyanser. Då återstår det bara att kicka igång odlingarna. Ett tips är att köpa textilier av olika slag på second-hand-butiker och göra en mängd tester innan du färgar på riktigt. Glöm inte bort att skriva ner vad du gör. Att minnet sviker är inte ovanligt.

Foto: Mel Pool/Unsplash, Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik