Jul med eller utan gran är frågan

Jul med eller utan gran är frågan
Blir det en barrfri jul i år eller hör du till dem som inte kan vara utan den klassiska julgranen. Vilket som – här är tre lämpliga alternativ för den som vare sig har plats eller lust med en gran i år.

En jul utan gran är otänkbart för många. Och visst, det finns nog inget som skapar så mycket julkänsla som en klädd gran. Bara doften av den när den placeras i sin fot, kan räcka för att göra julen komplett. Men sedan kommer efterspelet. Så fort julen är över så vill man helst bli av med den, särskilt om den börjat barra. Ganska snart känns den tung i inredningen plus att längtan efter lätta vårblommor inträffar redan så fort kalendern visar nytt år. Därför kan det kan det vara en befrielse att rent av skippa gran. Frågan är bara vad man ska ersätta den med för att skapa julstämning hemma. Här är tre förslag med utgångspunkt från Elmia Gardens tre trendteman.

Craft of Nature

julgransalternativ-craft-of-nature.jpg

Om du känner dig besläktad med temat som står för hantverk och natur, gillar du nog de torkade växterna som vi ser så mycket av just nu. De passar in i färgskalan och bidrar med en fin struktur som passar in i det här temat. Ett vackert arrangemang kombinerat med traditionella julblommor, i det här fallet ljusröda julstjärnor, blir ett fint stilleben som skapar lagom julstämning. Du kan också plocka en nerblåst gren i skogen som du dekorerar, både med julkulor och levande växter. Häng upp arrangemanget på en lämplig plats hemma och du har en juldekoration som inte kräver särskilt mycket utrymme och som dessutom är hållbar.

Eclectic Garden

ersätt-julgran-eceletic.jpg

I den uttrycksfulla trendstilen väljer vi det guldskimrande önsketrädet från Svenskt Tenn. Tanken är att du ska önska dig en sak för varje berlock du hänger i trädet. Företaget tog fram det inför en jul för några år sedan och det känns redan som en klassiker. Önsketrädet kan plockas undan och tas fram till varje jul. Eller så låter du det stå framme hela tiden. Då och då kommer det också nya berlocker eller örhängen. Ny för i år är pappersvallmon i olika färger som också är vacker som dekoration i kvistar av tall eller lärkträd.

Happy Hybrid

granaltrnativ-happy-hybrid.jpg

Odlingsglädje och lekfullhet genomsyrar det här trendtemat och den som firar jul med Happy Hybrid som utgångspunkt väljer något färgstarkt, ekologiskt som inte skäl mycket utrymme. Att dekorera en knopphängare med mer eller mindre kulörta lyktor tillsammans med julblommor, julstjärnor till exempel, är ett sätt att skapa skön julstämning. Egentillverkade juldekorationer i färg stämmer också fint in i trenden.

 

Foto: Blomsterfrämjandet, Svenskt Tenn.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik