Jul enligt Future flora

Jul enligt Future flora
Hur skulle julen se ut om den placerades i trenden Future flora? Det är vad Elmia Garden Trends har funderat över vilket resulterat i en moodboard. Hoppas du blir inpirerad.

På Elmia Garden i slutet av september presenterades 2020 års trenden på olika sätt. Jan Rundgren hade byggt en utställning där han tolkade de tre trenderna Future flora, Flowers and crafts och Garden expressions. Han stod också på scenen och pratade om trenderna i utställningsytan som jag och Malin Hidesäter skapat med utgångspunkt från trenden Future flora.

Om man bryter ner trenderna i olika mindre beståndsdelar anpassade efter årets säsonger så skiljer de sig åt sinsemellan naturligtvis men de får också olika uttryck inom trenden eftersom växterna och även produkterna är säsongsbetonade. Jag började leka med tanken att de skulle passa in i ett jultema vilket resulterade i ett kollage. Alla produkter som är med kommer nästan uteslutande från några av de utställare som var med på Elmia Garden i höstas.

 1. Modernt och en gnutta futuristiskt, så skulle man helt kort kunna beskriva stilen Future flora. Färgskalan är kall med vitt, cerise, blått och en grön som drar åt det blåare hållet representerade på ytorna som gärna får skimra. Det är en stil som passar i moderna skandinaviska hem särskilt i nybyggda inredningar och att byta ut lerkrukorna till vita matta krukor känns helt rätt i det här trendtemat. Den här kommer från Unik design.

 2. Att ersätta krukor med glasvaser är både vackert och passande för trenden. Om man redovisar växter i glas väcks både nyfikenhet och odlarlust. Fråga gärna efter svenskodlade hyacinter i handeln då det är ett bra sätt att främja svensk odling.

 3. Future flora är en ganska sparsmakad trend men om man vill göra den lite varmare och naturligare så kan du använda halm.

 4. Ljusslingor av olika slag förstärker den magiska julstämningen och är klockren i stilen. Dagens LED-teknik har också resulterat i nya fantasifulla modeller. Du hittar slingor i olika stilar hos Star Trading.

 5. Den hydroponiska odlingslådan Harvy från Nelson Garden är en given detalj som både är dekorativ och användbar. Kryddväxter är också något som är ett fint inslag under julen då det är en högtid som handlar om att samla familj och vänner runt en måltid.

 6. Den uppdaterade julkransen kan man kalla den här som jag hittade i Rosendals trädgårds Instagramflöde.  Det här är ett kul sätt att utveckla kransen som är så starkt förknippad med julhögtiden. Genom att addera vaser och cyklamen på snitt passar den perfekt in i temat.

 7. Fixa jullunchens bordsdekoration med vasen som också är en värmeljushållare. Lägg en liten julstjärna eller en kvist rosmarin i botten och julstämningen är på plats. Du hittar den hos Västanvinden.

 8. Om du dekorerar med fårskinn, använd gärna skinn med lång lugg för att få en modernare känsla. Det här lammskinnet med svarta toppar kommer från Karlsbergs gård.

 9. Sätt julens favoriter under glas och du får en vacker juldekoration på köpet. Det blir lite laboratoriekänsla över ett sådant här redovisande och transparent arrangemang. Vanliga glasklockor som man använder till grönsakerna i köksträdgården fyller samma funktion som den här speciella glaskupan med fat.

 10. Lerkrukor med ytor som skimrar lätt passar också in i trenden. Ormbunkar av olika slag och fetbladsväxter känns fint att dekorera fönsterbräden med även till jul. Dessutom lever de långt efter att julen dansats ut om de sköts rätt. Alla krukor kommer från B. Green.

 11. Glas i alla former passar i den här trenden. Den söta julgransdekorationen formad som en gran finns hos Västanvinden.

 12. En Bokashikompost som julklapp någon? Jag tror att vi är många som är nyfikna på hur det här sättet att gödsla i landen fungerar i verkligheten. Komposthinken ”Urban Garden” kommer från Miljöcenter.

 13. Enkla girlanger som du binder själv av tall bidrar med såväl grönska, julstämning som doft.

 14. Vasen i form av en stiliserad gran är fin både som kruka till julens blommor och som vas för såväl hyacinter som amaryllis. Den finns hos Västanvinden.

 15. En kraftig trädgren dekorerad med småvaser som du sticker ner julblommor i blir en vacker och naturlig ersättning till granen. Hängande vaser i flera modeller hittar du hos Västanvinden.

 16. En tallkvist i glasvas är egentligen allt som krävs för att skapa julstämning.

 17. Det danska designföretaget Hay gör de små glasen i marockansk stil i olika färger. Den rosaskimrande passar bra in i Future Flora-temat och jag tycker att rosa även är en fin julfärg. Glasen använder du som små vaser eller till glöggen.

 18. Färgade hyacintglas i olika blå toner som matchas med blå svenskodlade hyacinter gör julen färgglad utan att känslan går förlorad.

 19. Julen behöver inte nödvändigtvis vara rödgrön. Det kan faktiskt vara både vackert och inspirerande med färger som blått cerise och blågrönt. Resultatet blir en modernare färgskala som egentligen kan användas året runt men som känns julig med rätt inramning.

Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt, Elmia Garden, Rosendals trädgård/Annakarin Östervall, Nelson Garden/Markus Danielsson, Hay, Helena Kaasik, Västanvinden, Unik Design, Miljöcenter. Weekday Carnival, Simple + Beyond, B. Green, Karlsbergs gård.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik