Inte bara en engelsk ros

Inte bara en engelsk ros
Floristen Constance Spry har för evigt gjort avtryck i floristvärlden. Med sin speciella stil som bröt mot gängse normer var hennes namn på var mans läppar i början av 1900-talets London. Nu är hon på flera sätt aktuell igen, i en utställning på Garden Museum i London, bland annat.

Att blanda in kvistar med höstlöv och torkat växtmaterial i blomsterarrangemangen inomhus är ett grepp vi sett florister använda mycket den senaste tiden. Likt det mesta idag är det inget nytt påfund. Men i England i början av 1900-talet stack de här buketterna ut ur de gängse viktorianska och edvardianska stilarna med nejlikor och olika typer av asparagusstjälkar. Den avantgardistiske floristen som gick i bräschen för det nyskapande sättet att dekorera med blommor var Constance Spry.

 

Hon föddes i England och var den äldsta dottern i en syskonskara på sex. Eftersom hennes pappa var en framgångsrik lärare så flyttade hon runt mycket, bland annat bodde familjen på Irland under en period, där hon själv började undervisa. Efter ett misslyckat äktenskap hamnade hon så småningom i London. Det var där som hon fick sitt första uppdrag som florist. Constance Spry erbjöds att göra arrangemang till ett nytt parfymeri som en av Londons mest kända parfymhandlare skulle öppna på den berömda affärsgatan, New Bond Street i London. Året var 1927.

 

Uppsättningarna med bär, kvistar med höstlöv och gröna orkidéer gjorde succé och drog massor av publik till fönstren. I den stilen fortsatte det och Constance Spry fick ett namn genom att använda allt från vilda rosor till mossa, frukt och grönsaker i sina blomsteruppsättningar. Inte sällan använde hon sig av vaser och urnor som hon hittade billigt i små butiker i London, som närmast går att jämföra med dagens andrahandsbutiker. Det var ingen som sett något liknande tidigare vilket förändrade synen på blommor och sättet att arbeta med dem. Från att ha varit en okänd florist blev hon flitigt anlitat, till och med för att göra drottningens bröllop och kröning.

 

Inte undra på att den berömda rosodlaren David Austen uppkallade en ros efter henne. Constant Spry är klassisk rosa ros. Den får tjockt med kronblad och blommorna, som sitter i klasar är först bollformade och sedan skålformade. Det är ett passande namn för en vacker ros som till på köpet var den första Austinrosen som såg dagens ljus. Den blev också en omedelbar succé, mycket tack vare namnet vilket säger en del om avtrycket som floristen satt i trädgårdslandet England.

 

Nu är Constance Spry aktuell igen då Garden Museum i London visar en utställning som speglar hennes liv. Meningen var att den skulle öppna i oktober men den har blivit framflyttad till den 31 mars 2021. Håll ögonen öppna.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik