Inspirerande lera med mera

Inspirerande lera med mera
De patinerade gamla lerkrukorna i Craft of Nature, de taktila ytorna i Eclectic Garden och den orange färgnyansen i Happy Hybrid – terrakottan finns på olika sätt med i alla tre trender för år 2021. Och visst är det omöjligt att inte bli förälskad i den brända leran?

Det hörs på namnet att terrakotta är ett material som är tillverkat av jord. Under antiken var det ett vanligt material och fortfarande är det Medelhavet vi tänker på i samband med den brända leran. Men numera är det inte bara krukor i terrakotta vi vill dekorera med. Det är ett material som har den perfekta jordtonen som känns så rätt just nu, både inomhus och utomhus. Den ingick i den jordnära färgpaletten från färgleverantören Jotun, som vi nyligen visade här på Trends. Även inom modet syns den orange-röd-bruna färgtonen, särskilt på plagg som vi använder när vi är aktiva och den finns också med som kulöralternativ i den nya kollektionen arbetskläder som Fiskars nyligen lanserade. Själv har jag alltid varit förtjust i terrakottakrukor och är något av en kruksamlare. Trots att jag inte behöver köpa en enda ny kruka kunde jag inte låta bli häromdagen. Den finns faktiskt med i det här terrakottasvepet.

 

  1. Förklädet kan vara ett av garderobens bästa plagg. Det är enkelt att kliva in i dem - när det är dags för trädgårdsskötsel utomhus eller när disken i köket ska avverkas. Men det går också att använda det som festplagg med en klänning eller blus under, särskilt när det är så fint som det här linneförklädet, i färgen bränd lera. Det kommer från KLco.
  2. Den senaste krukmodellen från det danska krukmakeriet Bergs Potter är rak i modellen och har en smal fot som man placerar i ett fat, antingen ett glaserat eller ett i lera. Häromdagen när jag sökte en liten kruka till ett skott av ett elefantöra, som jag fick av en kompis, slog jag till på den minsta storleken tillsammans med ett glaserat fat.
  3. Lampskärmen i terrakotta är en av höstens nyheter hos Granit och jag tänker att den skulle kunna bli användbar som växtbelysning till utvalda favoritväxter som behöver extra ljus i vinter. Ledlampor för växter på sockel finns bland annat på Wexthuset.
  4. Ytterligare en rak kruka i minimalistisk stil, den här gången från George Jensen. Den ingår i nyhetskollektionen för hösten och går att kombinera den med metallkrukor i samma form.
  5. En modern variant på det klassiska Höganäskruset finns på H&M Home. Den kan även bli ett praktiskt kärl till julens traditionsenliga tallrisknippe.
  6. Äkta terrakotta är aldrig glaserat men den varmt bruna vasen från Arket känns användbar och är egentligen en variant på ovan nämnda krus, fast utan handtag. Jag kan se det framför mig fyllt med aprikosfärgade amaryllis kombinerat med tallris, till advent.
  7. Man skulle kunna tro att Norrgavels ljusstakar är tillverkade av lera men de är faktiskt gjorda av furu som målats i en vacker roströd jordfärg. De är användbara till vanliga stearinljus, lite grövre blockljus och till värmeljus.
  8. Anoraken i bomull från Nygårdsanna i orange kan bli vinterns mest använda plagg, inte bara i skidspåret utan även för vinterns långpromenader.
  9. Den lilla fågelmataren i lera kommer från Zetas.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik