Hyacinten – älskade julblomma

Hyacinten – älskade julblomma
Vill du att hyacinterna ska blomma till jul ska du börja driva på dem nu. Vackrast är det att driva dem i vaser med snäv midja. Med endast en liten insats så får du en väldoftande julstämning med en av våra mest älskade julblommor.

Än lackar det inte riktigt mot jul men om du vill att hyacinterna ska slå ut under helgerna är det hög tid att börja driva dem nu. En härlig tradition är att odla dem i glasvaser. För att få det att fungera ska vasen ha en snäv midja. När du fyllt på med lagom mycket vatten så placeras löken i den övre delen av själva glaset utan att den nuddar vattnet. Sätt en pappersstrut över löken och placera hela vasen i kylskåpet. Tanken med struten är att den ska hålla löken i mörker ända tills bladen börjar synas. Är det för ljust är risken att blommorna fastnar nere i löken. Efter cirka 10 veckor ska det ha kommit upp blad ur löken som nått en höjd av cirka 3 centimeter. Tänk också på att välja rätt sorts lök när du är i butiken så att du får den värmebehandlade löken som är avsedd för drivning.

 

De speciella lökvaserna som du använder för ändamålet hittar du i blomsterbutiker och i de flesta affärer som säljer accessoarer för hemmet. Men roligast är det att fynda dem i lopphandeln eller på andrahandssajter som till exempel Tradera. De kan bli riktiga samlarobjekt som gör hyacintdrivningen till en fin tradition under hösten. Det blir lite av en ritual när vaserna plockas fram varje år för inspektion innan lökarna placeras i dem. Om du skulle glömma bort kicka igång hyacintlökarna i tid, så gör det inget. Det går alldeles utmärkt att köpa lök med knopp och sätta dem i glasen. Skölj bara av rötterna från jord och pilla sedan ner dem i vasen, men glöm inte bort att lämna lite luft mellan vattenyta och lök.

 

Det sägs att resultatet blir bäst om vasen har en rund form. Men det finns egentligen inga bevis för det. Förr i tiden skulle det även vara regnvatten i glaset om resultatet skulle bli bra. Men det går även bra med vanligt kranvatten. Lägg gärna en bit träkol i vasen så att vattnet håller sig rent. Om du märker att det går för snabbt i drivningsprocessen kan du bromsa genom att ställa lökarna kallt, i kylskåpet till exempel. Där kan de stå i flera veckor. Vaserna i vårt kollage kommer från:

 

  1. Vasen i klart glas med bubblig fot finns på Ellos.
  2. Den vinröda glasvasen såldes på auktionssajten Lauritz för en tid sedan, och är ett exempel på att det går att hitta vackra och unika vaser på andrahandsmarknaden.
  3. Den gröna vasen med midja på mitten är användbar till andra blommor året runt. Den kommer från Svenskt Tenn.

 

Foto: Ellos, Lauritz.com, Svenskt Tenn.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik