Hos Öken är det aldrig öken

Hos Öken är det aldrig öken
Terrarium och kokedama är vad webbshopen Öken valt att bygga sin verksamhet på. Specialjordarna är också eftertraktade produkter.

Öken är webbshopen som riktat in sig på att sälja kokedama, det vill säga växter i mossbollar som man antingen hänger upp som amplar eller sätter på vackra keramikfat. Kana Okabe som driver webshopen säljer också DIY-kit för terrariumodling, fröer samt specialjord och sten för orkidéodling och terrarium.

Hur kommer det sig att du hamnade i Malmö?

Det var kärleken som förde mig hit från Japan.

Varför startade du Öken?

Efter att ha arbetat en tid i en blomsterbutik föddes tanken på att börja sälja växter som jag själv tycker om. Jag älskar mossa och märkte att efterfrågan på såväl kokedama som terrarium blev allt större. Därför bestämde jag mig för att öppna online-butiken Öken. Ibland säljer jag även direkt till kunder på marknader av olika slag.

Hur länge har du haft butiken?

I 2 år och allt fler hittar den. Än så länge driver jag Öken som en hobbyverksamhet men tanken är att jag på sikt ska kunna leva på verksamheten.

Vad odlar du helst själv, i terrarium eller kokedama - mossbollar?

Terrarium helt klart. Egentligen är det mossa jag vill odla. Men om man väljer långsamväxande växter så blir det väldigt vackert. Kokedamabollarna är också fina men betydligt svårare att odla eftersom man måste vattna dem ganska mycket och ofta.

Hur lyckas man med mossbollarna?

Man bör välja växter med omsorg. Orkidéer fungerar bra och andra så kallade epifytiska växter, det vill säga växter som trivs på vertikala ytor. Även kaktusar av olika slag fungerar fint.

Vilka växter fungerar bäst till terrarium?

Adiantum. Framför allt den som kallas maidenhair, en växt som utvecklas långsamt i det slutna ekosystemet som ett terrarium är samtidigt som den här växten är ganska svårodlad i en vanlig kruka inomhus.

Om du blir sugen på ett terrarium eller en kokedama så finns det information, bilder och filmer som visar hur man börjar på Ökens hemsida.

Foto: Öken

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik