Hemmets hemliga trädgård

Hemmets hemliga trädgård
När den danska blomsterateljén Poppykalas samarbetar med svenska Layered blir resultatet The Secret Garden, en prisad mattkollektion i starka och trendkänsliga 80-talsfärger.

Danska Tilde Maria Kristensen slutade sitt arbete på kontor för att driva blomsterateljén Poppykalas. Hennes mål är att berätta historier med blommor i ett språk bortom tal och skrift. Buketterna hon skapar väcker känslor och sticker ut ur mängden på grund av färgskalan och för att arrangemangen i princip helt saknar gröna kvistar. Stilen som Poppykalas står för har lett till uppdrag av vitt skilda slag. Det senaste är samarbetet med det svenska mattillverkaren Layered som drivs av Malin Glemme.

 

Tillsammans har de tagit fram en serie mattor med abstrakta mönster och exotisk färgskala i den 1980-talsstil som Poppykalas gjort sig känd för. The Secret Garden kallas kollektionen med mattor handvävda av återvunnen ull och tencel. Samarbetet blev uppmärksammat av tidningen Elle Decoration som gav den första priset i kategorin årets inredningsdetalj i sin designtävling i vintras. Färgskalan och mönstret får mig också att tänka på den svenska konstnären Hilma af Klints verk. Det är en limiterad mattkollektion som säljs i utvalda butiker och på nätet.

 

Foto: pressbilder från Layered.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik