Hälsa i fokus när Nola och Malmsten utvecklar pop up-parker

Hälsa i fokus när Nola och Malmsten utvecklar pop up-parker
Små tillfälliga parker i stadens mellanrum ger invånarna bättre hälsa. Det tror åtminstone studenter på Malmstens Linköpings universitet som samarbetatar med företaget Nola i ett stadsutvecklingsprojekt som kommer att visas på Möbelmässan i februari.

Om du ska till Stockholm Furniture & Light Fair i februari ska du inte missa utställningen som handlar om hur våra städer kan bli hälsosammare. Det är studenterna på möbeldesignkursen i årskurs tre på Malmstens som har startat ett projekt i samarbete med företaget Nola, som syftar till att utforska hur staden med hjälp av tillfälliga ytor och rum kan förbättra invånarnas hälsa.

Förslaget är att mindre parker i pop up-format ska uppföras säsongsvis i stadens mellanrum, det vill säga på ytor som parkeringsplatser och trottoarer. På det sättet skaps förutsättningar för rekreation, möten och umgänge samtidigt som stadens åtråvärda mark utnyttjas bättre. Eftersom parkerna ska plockas fram och bort under flera år så ställer det krav på såväl gestaltning som ergonomi och materialval. Utställningen kommer att visas i Green-House mellan 4-8 februari på mässan i Stockholm.

Skissmaterial av Anton Kreü, student på Malmstens.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik