Glöm inte bort att räkna fåglar i helgen

Glöm inte bort att räkna fåglar i helgen
Den sista helgen i januari ska du som har en fågelmatningsplats i trädgården inte glömma att räkna de fåglar som besöker platsen. Det är ett viktigt jobb som ger värdefull kunskap om våra vinterfåglar.

Till helgen är det dags att räkna alla fåglar som du har på tomten. Den är i år den 15 gången i rad som den stora fågelräkningen ”Med vinterfåglar inpå knuten” genomförs. Det handlar om att räkna alla fåglar som besöker landets fågelbord och andra matningsplatser under en helg med förlängning under fredagen och måndagen så att daghem, skolor och arbetsplatser också kan vara med.

Syftet är att få kunskap om våra vinterfåglar. Under årens lopp som räkningen pågått har man också lärt sig mycket om hur ett förändrat klimat påverkar fåglarnas liv. De senaste åren är det 20 000 hushåll som varit med. Men det är naturligtvis bra om den siffran kan öka.

Registrering för nya räknare och rapportering kan du göra på Vinterfåglar inpå knutens hemsida. Men det finns även andra möjligheter att redovisa de fåglar som kommer på besök. Du hittar all information på Bird Lifes hemsida

Tipstack till Nelson Garden.

Foto: Niclas Lignell, nötväcka, Tomas Lundquist, tofsmes.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik