Galen i ogräs

Galen i ogräs
Gör trädgården vild och vacker med ogräs. Det rådet kommer från den engelska trädgårdsdesignern Jack Wellington som är galen i de lättskötta växterna som även finns med i trädgårdarna han designar. Är det dags att se på det oönskade växterna med andra ögon nu?

Vi är många som svurit över de ovälkomna växterna som hur mycket man än petar i jorden för att hålla dem utanför tomtgränsen, ändå lyckas nästla sig in i rabatter och köksland. Under en period när jag hade kolonilott men dåligt med tid för odling, upplevde jag ogräsrensning var det enda jag pysslade med i trädgården.

Weeds.jpg

Men det finns faktiskt trädgårdsfolk som tycker att vi ska se med andra ögon på ogräset. En av dem är den engelske trädgårdsdesignern Jack Wellington. Han är så pass förtjust i de här växterna att han till och med har skrivit en bok på ämnet. I den presenterar han 50 olika ogräs som är värda att satsa på i trädgården, maskros och nunneört är ett par av dem.

 

Gemensamt för de här växterna är att de är extremt tåliga och lättskötta. De behöver nästan ingen jord utan etablerar utan protest över allt, till och med i sprickor och skrevor. Dessutom är de vackra samtidigt som de drar till sig pollinerare i trädgården. Vissa av dem kan man med fördel använda i köket. Det är växter för framtidens trädgård enligt Jack Wellington.

 

Om du vill veta mer om hans trädgårdsfilosofi så kan du lyssna på honom när han svarar frågor som tidningen Gardens Illustrated Instagramföljare ställt. Under Highlights ligger klippet tillsammans med en mängd andra spännande intervjuer av designers. De spelades in i samband med årets virtuella version av Chelsea Flower Show som avslutades i lördags.

 

Foto: Jasmin Schreiber för Unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik