Från jordig knöl till trendig blomma

Från jordig knöl till trendig blomma
Ingen sommar utan dahlior, åtminstone om man vill göra som blomsterbönderna gör. På köpet får du en blomma som är tacksam att plocka in till buketterna inomhus. Det är dock vissa sorter som är mer eftertraktade en andra. Vi har listat några av de vackraste.

Den blomma som spås toppa i popularitet i våra rabatter den här säsongen är dahlian. Förr var det framför allt äldre herrar som hade en fäbless för den vackra blomman. Idag fullkomligt bombas sociala medier med dahlior under sensommaren när de blommar.

 

Det handlar om en blomma som är tacksam att använda till buketter då den står sig länge i vasen inomhus. Den fylliga formen gör att du kan göra de mest fantastiska arrangemangen med dem.

 

Därför har den blivit populär hos de som odlar sommarblommor mer storskaligt. Vissa går till och med så långt att de odlar från frö och för att få fram unika dahlior. Om du brukar handla blommor hos en av dessa många blomsterbönder som poppar upp med frilandsodling av sommarblommor lite här och var i Sverige nu så har du säkert stiftat bekantskap med dahlians skönhet redan.

 

Framför allt är det de blekt rosa sorterna som pekas ut som årets trendväxt varav den som heter Café au Lait är mest eftertraktad. Men det finns enormt många olika sorters dahlior vilket gör att du garanterat kan hitt hitta en egen favorit.

elmiagardentrends-dahlias.jpg

 

Ursprungligen kommer dahlian från Mexiko där indianerna använde den potatisliknande knölen som föda. Spanjorerna skickade frön över atlanten redan på 1700-talet och i Spanien var det botanisten Antonio José Cavanilles som odlade dahlior. Det var också han som gav den det vetenskapliga namnet Dahlia år 1791 uppkallad efter svensken Andreas Dahl som var botanist, läkare och en av Linnés lärjungar.

 

Det är en ganska lättodlad växt vilket man upptäckte redan från början när det gjordes odlingsförsök i Europa. Det man ganska snabbt insåg var dock att den inte klarade sig under vintern utomhus. Men när knölarna förvarades frostfritt under vinterhalvåret gick det bättre. Idag är det en uppskattad växt i våra svenska trädgårdar trots att knölarna måste lyftas ur jorden varje höst.

 

För att få bäst resultat av dahliaodlingen så är det rekommendabelt att driva dem inomhus några veckor innan det är dags att plantera dem. På det viset kan du få dem att blomma flera veckor tidigare. Det finns även de som odlar mindre dahliasorter i kruka på balkongen. Andra fördrar det höga sorterna vars blommor kan bli lika stora som gammaldags badmössor.

 

Eftersom det är en blomma som både är hungrig och törstig så behöver du förse dem med både vatten och näring regelbundet vilket naturligtvis är extra viktigt när de odlas i kruka.

 

Med regelbunden vattning och gödsling ska det inte vara några problem att lyckas med odlingen av dahlia. En viktig sak är dock att ha koll på termometern särskilt i början och slutet av sommaren. En frostnatt får dahlian på fall för alltid. Om det är risk för frost bör du skydda odlingarna med något isolerande material, en fiberduk till exempel.

 

Några odlingsvärda rosa dahliasorter:

  • Café au lait
  • Wine eyed Jill/Black eyed Jill
  • Crème de casiss
  • Penhill watermelon
  • Shiloh Noelle.
  • Pink skin
  • Break out
  • Princess Elisabeth

 

Foto: I-bulb, Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik