Fira nyår storslaget med de närmaste

Fira nyår storslaget med de närmaste
Skapa ett speciellt nyår för de närmaste i år. Med vackra blommor i vitt och storslagna vaser i enkla former bli det en smakfullt dekorerad fest som andas lugn och enkel lyx.

Vi har landat i mellandagarna och det är dags att skifta fokus från jul- till nyårsfirande. I år är det kanske viktigare än någonsin att dekorera med omsorg även om det bara är de allra närmaste som är inbjudna till festen. På det sättet blir årsskiftet storslaget om än i liten skala. Vitt är en klassiker den här helgen och vad passar väl bättre än att börja ett nytt år i en ljus färgskala? Här är några enkla förslag på hur du kan dekorera inför nyårshelgen. Det är en blandning av objekt och blommor som bäst hör hemma i trenderna Craft of nature och Eclectic garden. Att hitta inspiration från flera trender och blanda dem utan att det blir spretigt kan vara en konst. Men det går faktiskt och om du lyckas så brukar resultatet bli väldigt fint. Här är ett exempel.

nyarsinspo-3-egt.jpg

Växter – Eclectic garden

Om du vill att inredningen ska blomma i vitt så här års ska du satsa på kamelia och julros. Det är visserligen inte de enklaste växterna att sköta, men om du får till det blir du i gengäld rikligt belönad i form av blomning med några av de vackraste blommor som existerar. Tricket är att skruva ner elementen inomhus så att växterna står så svalt som möjligt, åtminstone under natten.

nyarsinspo-2-egt.jpg

Vaser- Eclectic garden

Behöver du fylla på vasgarderoben inför den kommande säsongen så är de här båda skönheterna i vitt ett alternativ. Det är dels vasen Anna som Anna Elzer Oscarson tagit fram i samarbete med Swedese och Pallo, succévasen som Carina Seth Andersson designas och som tillverkas på Skrufs Glasbruk, som nyligen släpptes i vitt med marmorkänsla.

nyarsinspo-egt.jpg

Snittblommor – Eclectic garden

Att dekorera med orkidéer i vaserna för att välkomna det nya året känns lyxigt, exotiskt och trendigt just nu. Kombinera gärna med anthurnium i samma vita färg. Om du inte hittar orkidéer på snitt så kan du alltid köpa en på kruka och kapa stjälken till vasen. Om du sköter om det som återstår i krukan, så växer det upp nya blomstjälkar ur bladrosetten så småningom.

Egentligen är det inte tillåtet att dekorera med tulpaner innan årsskiftet enligt min mening men kanske kan år 2020 få bli undantaget, särskilt om du hittar snövita skönheter, som de på bilden. De är placerade i vasen Sphere av Born in Sweden för Cervera.

nyarsinspo-egt 4.jpg

Ljusstakar- Craft of nature

Men enkla ljusstakar i furu eller järn tonas dukningen med de exklusiva vita blommorna ner, så att helheten blir balanserad. Träljusstakarna i furu kommer från Norrgavel och ljusstaksfatet i järnsmide, som är användbart både för snacks, ost eller för att arrangera växter på, kommer från det kreativa företaget Våges

01.jpg

Dukning - Craft of nature

Servera på återvunnet porslin. Det är flera företag som har börjat erbjuda begagnade alternativ till sina kunder. En av dem är Cervera som startade sin vintagetjänst i början av hösten.

Då återstår det bara för oss på Elmia Garden Trends att önska er alla ett riktigt Grönt Nytt År.

Foto: Swedese, Skrufs glasbruk, Anders Bergmark för Designbase, Johanna Kosinska/Unsplash, Cervera, Norrgavel, Våges, Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik