En trädgård i krukor är också en trädgård

En trädgård i krukor är också en trädgård
Plantera din trädgård i krukor istället för i rabatter. Resultatet blir en elegant trädgård som passar in i trendtemat Eclectic Garden.

En trädgård behöver inte bestå av noggrant planerade rabatter. Det är vacker att bygga upp sin drömplats på tomten med hjälp av enbart krukor. Det blir en elegant plats som passar i trendtemat Eclectic Garden. Fördelen är att du kan förändra platsen efter humör och säsong. Är det något som inte blommar så går det att lyfta undan just den krukan till en mer undanskymd plats. Det är också lättare att undvika planteringsmisstag, det vill säga att växter inte passar tillsammans. Dessutom är det härligt att få upp planteringen en bit från marken eftersom det skapar spänning till platsen samtidigt som växterna är mer skyddade för snigelangrepp.

Nackdelen är att krukorna måste passas med vatten, så att kärlen inte hinner torkar ut helt och hållet. Det går visserligen att lösa problemet med ett bevattningssystem och då kan den krukodlade trädgården bli ett perfekt alternativ för en bostadsrättsförening, till exempel. Det är ett självklart alternativ till storstadsodlarens terrasser och balkonger, men en trädgård i kruka av det här slaget kan också ge ett lyft till en stenlagd plats framför en villaentré, till exempel.

tradgardikruka-elmiagardentrends.jpg

Sverige har vi ju vårt klimat att ta hänsyn till. Genom att fodra krukorna med ett material som isolerar innan man fyller på med jord, får man en bra skydd mot kylan. Om vintern blir sträng är det bra att förse krukan med ett extra värmande lager och kanske till och med flytta den till ett skyddat läge i trädgården, nära en vägg till exempel.

Det är också viktigt att välja rejäla kärl så att man utan problem får plats med växter och jord. Minst 40 cm i diameter måste de vara, helst ännu större. Tänk också på att plantera i frosttåliga krukor som klarar minusgrader. Det finns terrakottakrukor som är tillverkade av en speciell lera och som därför kan stå utomhus även under vintern i Sverige. Medelhavskeramik är ett företag som säljer frosttåliga keramikkrukor, Cadabra design ett annat.

tradgardi-kruka-egt.jpg

Tips på buskar och träd som trivs i kruka:

Svartplommon, mörkrött bladverk med ljusrosa blommor i maj.

Japansk lönn, klarar sig några år i kruka om du väljer en härdig sort.

Hortensia trivs också i kruka. Men tänk på att plantera den i sur jord. Lättas är att plantera dem i Rhododendronjord. Välj gärna extra härdiga sorter såsom syrenhortensia Hydrangea paniculata härdig upp till zon 6. Skydda krukan vintertid.

Pelaräppelträd Självpollinerande, ger goda äpplen, kräver ingen beskärning.

Dvärgapel, rosa-vita blommor i maj-juni.

Dvärgkörsbär, blommar med rosavita blommor före lövsprickningen på våren.

Rönnsumak, odlas främst för dess vackra bladverk, framförallt på hösten.

Dvärgsyren, trivs bäst i stor kruka och regelbunden vattning.

Vinbär, bör odlas i varmt och luftigt läge för att trivas.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik