En intensivt rosa skönhet som lockar till dans är Årets pelargon.

En intensivt rosa skönhet som lockar till dans är Årets pelargon.
Det är en knallrosa dansant skönhet som i år utsetts till Årets pelargon av Blomsterfrämjandet. Ambassadör i år är blomsterkreatören och pelargonälskaren Gunnar Kaj som menar att den här sorten får honom att vilja bjuda upp till dans.

Tango Deep Rose With Eye är en enkelblommande zonalpelargon som i år valts ut som Årets pelargon, främst för dess unika blomma. Tittar man nära så ser man att ögat är vitt med skira rosa strimmor. Blombladen ramas in av en ljusare kant vilket innebär att den får ett djup och en färgskiftning som gör att den utmärker sig från andra pelargoner.

 

Det är Blomsterfrämjandet som varje år utser en frisk och livskraftig pelargon med stort skönhetsvärde som extra odlingsvärd. Syftet är att visa på pelargonsläktets bredd och variation såväl i utseende som användningsområdet. Pelargoner kan dofta och till och med användas i bakverk och det finns sorter som passar både ute och inne.

 

Vinnarpelargonen brukar varje år presenteras på trädgårdsmässan i Stockholm. Men eftersom den ställts in på grund av det nya coronaviruset Covid-19 skiljer sig årets presentation från tidigare. Årets presentatör består dock och det är blomsterkreatören Gunnar Kaj som utsetts att presentera pelargonen år 2020. Gunnar är en sann pelargonvän som tycker att Årets pelargon plockar fram dansören inom honom.

 

-Det här är en bedårande och färgstark enkelblommande pelargon. Jag brukar framför allt ha pelargoner inomhus. Men den här sorten tycker jag passar bättre utomhus på grund av den starka rosa färgen som jag tror blir jättefin i trädgården. Men den stora fördelen med den är att jag får en sådan lust att dansa tango när jag ser den, säger han.

 

Foto: Ida Magntorn

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik