En florist i tiden

En florist i tiden
Bilden av floristen som med inköpt material binder buketter i en butikslokal i city håller på att förändras. Möt Madelene Jigsjö som valt att driva sitt företag Blomtind på ett okonventionellt sätt.

Madelene Jigsjö ville bli florist. Men redan från start visste hon att det inte var det traditionella floristyrket hon längtade efter. Efter utbildningen i Stockholm, eller egentligen samtidigt som hon gjorde sitt examensarbete, flyttade hon hem till Varberg och började planera för en snittblomsodling. Marken fanns redan i familjen och kunskapen hade hon också. Dessutom fick hon råd och stöd av nätverket Snittblomsodlare i Sverige. Sommaren 2018 var Blomtind ett faktum och från mitten på sommaren fram till frosten skördade hon allt växtmaterialet från egen odling. Som draghjälp har hon haft det allt mer ökade intresset för närodlat. Blomtind är ett företag i tiden.

Berätta mer om dig och hur du arbetar?

Madelene Jigsjö heter jag som driver företaget Blomtind. Jag har valt att gå ifrån den traditionella floristens arbetssätt och driver mitt företag utifrån min studio i Stamnared utanför Varberg. Där gör jag allt som en florist gör fast på beställning. Jag tar emot beställningar via telefon och mail och levererar främst ut till mina kunder. Jag håller också workshops i bukettbinderi, kransbindning och blomstrande arrangemang.

Jag titulerar mig även som stolt snittblomsodlare.

Hur kommer det sig att du blev florist?

Med en sexårig bakgrund inom event och marknadsföring i Stockholm föddes tanken om att plocka ut mina guldkorn från den branschen och arbeta mer med händerna och skapandet. Floristiken är ett vackert hantverk som följer livets alla skeden. Med en flytt hem till Varberg i tankarna landade jag i min filosofi som innebar tre saker; starta eget, komma närmare naturen och göra människor glada. Jag har landat så rätt.

Hur kommer det sig att du valde att odla dina växter själv? Hur länge har du odlat?

Jag tog tidigt ett beslut om att jag ville bygga mitt företag kring klimatsmarta och miljömedvetna val och arbeta nära naturen. Efter min utbildning valde jag att flytta tillbaka hem till Varberg och här har jag förutsättningarna för att kunna odla. Jag gjorde mitt första år som snittblomsodlare under 2019. Många timmar, hårt arbete och vacker belöning. Mellan början på juli och fram till frosten kom så var jag i princip självförsörjande på snittblommor.

Blomtind-odling.jpg

Hur väljer du växter att odla?

Innan jag valde sorter så letade jag efter information, tips och råd. Sen valde jag att testa en rad olika för att se hur de växte och om de passade för snittblomma. Även hur de trivdes på min jordplätt.

Vårt nystartade nätverk - Snittblomsodlare i Sverige - har också varit otroligt bra. Där delar vi kunskaper, tekniker och lärdomar. Väldigt värdefullt och man känner sig mindre ensam. Till kommande år har jag en rad nya sorter att testa och så behåller jag de som fungerade bra. Några sorter ger jag en chans till.

Hur tycker du att det fungerar att odla själv?

När jag ser tillbaka så är jag oerhört nöjd och stolt över vad jag lyckades med min första säsong. Jag var väl medveten att det krävdes hårt jobb och många timmar. Med facit i hand så finns det så mycket utvecklingspotential och i min utvärdering för året har jag bland annat lovat mig själv mer tid för kreativ lek.

blomtidn-arbeten.jpg

Vad gör du när det inte finns odlade växter att tillgå?

Först och främst fortsätter jag att följa säsongerna, vända mig till naturen och trädgården. Jag plockar in och driver grenar, använder vintergröna växter och därtill vänder jag mig till leverantörer som har samma värderingar som Blomtind.

Vad är det bästa och det sämsta med att odla själv?

Det bästa är att det går att odla blommor utan gift och långa transporter. Det fina med min odling är att jag kan gå ut och handplocka just de blommor som passar i arrangemanget eller buketten jag ska skapa. Blommor gör en glad och jag älskar att följa resan från frö, spirande knopp till tjusig blomma. Det är ett lyckorus som inte går att köpa för pengar.

Sämsta är att säsongen är kort och att det tar tid att hitta lönsamhet.

blomtind-2.jpg

Om du skulle tipsa om tre växer som är värda att odla i trädgården till hemmets buketter, vilka skulle det bli och varför?

  • Vallmo - Blommar vackert i rabatten, därefter är frökapseln lika vacker i buketten som torkad.
  • Dahlior - trots att du måste vårda dom året runt så är belöning tusenfalt och därtill kan du hittar färger och sorter som passar just dig.
  • Zinnia - vacker och hållbar snittblomma som hittas i många olika färger. En klar favorit!

Vad har du för planer för nästa säsong?

SÅ kul att du frågar, jag kommer utöka min odling och efter årets utvärdering har jag valt att behålla och utöka vissa sorter och även hittat en del nya. En odlingsyta kommer enbart vara blommor och grönt som går att torka. På så sätt förlänger jag min säsong något.

Sedan håller jag på att arbeta ut ett koncept där jag låter mina kunder komma med ut i min odling, plocka sina egna blommor och därefter lära sig grunderna i att binda sin egen bukett. Det tror jag kommer bli riktigt fina stunder.

Säsongen börjar i april/maj med tulpaner odlade på friland. Det ser jag framemot!

Foto: Madelene Jigsjö och Fotograf Nicole (porträtt).

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik