En designikon flyttar ut

En designikon flyttar ut
Inget kan som god design få hjärtat att klappa. Därför är det extra spännande när ikoniska möbler görs för att tåla utomhusklimat. Nu är det dags för Verner Pantons Pantonova att flytta ut.

Verner Panton är den danske designern som under sin livstid skapade många designklassiker. En av dem är Pantonova, sittmöbeln som är uppbyggd av fem millimeter tjock ståltråd. Den produceras i små moduler som går att sätta samman till större enheter i olika former och möbeln designades ursprungligen till restaurangen Varna som var något av ett inneställe i Köpenhamn på 1970-talet, känt för sin djärva och färgstarka inredning.

 

Möbelns kultstatus späddes på ytterligare sedan den använts i James Bond-filmen Älskade spion som sittmöbel för den elake Karl Stromberg. Den betraktas fortfarande som ikonisk och år 2019 återlanserade det danska företaget Montana möbeln igen.

 

Designern Verner Panton betraktades bland sina kollegor som en färgstark personlighet som helt och hållet gick sin egen väg. Han utbildade sig på Konstakademin i Köpenhamn och insåg tidigt att om han skulle sticka ut bland de duktiga samtida formgivarna som ofta skapade lätta eleganta möbler i trä, så måste han göra något annat.

 

För att få erfarenhet lämnade han då och då Köpenhamn i en gammal folkabuss inredd som en studio. I den for han runt i Europa för att stanna till hos olika designkontor och tillverkare som kunde ha behov av en driven designer.

 

Men han var också inspirerad av designkollegan Arne Jacobsen, vars kontor han arbetade på under ett par år. Där lärde han sig att göra gedigen research och att experimentera med nya material. På det viset hittade han både metallens och plastens potential och under sin karriär gjorde han många föremål och möbler ofta i organiska former.

 

Möbeln Pantonova har ett luftigt formspråk vilket gör att den smälter in fint bland buskar, träd och växter i trädgården samtidigt som den blir ett modernt statement där den placeras. Därför är det extra kul att den nu lanseras i rostfritt stål vilket innebär att den kan stå utomhus i alla väder.

 

Foto: Montana

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik