Att sprickor och skärvor kan vara vackert är Kintsugi ett bedårande exempel på. Den japanska tekniken går ut på laga trasiga skålar och fat med en lack som innehåller guld-, silver- eller bronspulver. Den unika hantverksmetoden hyllar sprickor i keramikobjekt genom att ge dem ett unik utseende som framhäver det trasiga snarare än döljer, vilket man gör med ett vanligt transparent lim till exempel.
Historiker är inte helt säkra på var den här lagningstekniken härstammar ifrån. Men en japansk legend säger att hantverket började på 1500-talet i och med att en shogun kallad Ashikaga Yoshimasa skickade en trasig tekanna till Kina för att få den reparerad. Den japanska kungen blev dock inte nöjd med resultatet eftersom kineserna använt osynliga häftklamrar i metall. För att skapa en tekanna med en mer estetiskt tilltalande lagning uppfanns tekniken Kintsugi.
Under 1700-talet växter metoden ytterligare i popularitet då japansks krigare började köpte trasiga tekannor i keramik som de reparerade och sedan sålde för att tjäna en slant. Kintsugi har även kommit att representera andra filosofiska idéer, såsom den japanska filosofin wabi-sabi som manar till att se skönhet i det som inte är perfekt. Tekniken är också sprungen ur de japansks känslorna mottainai som är ett uttryck för saknad när något gått förlorat och mushin det vill säga en acceptans för förändring.
Jag har varit fascinerad av den här lagningstekniken sedan jag blev erbjuden att få en trasig keramikask lagad med guld hos en keramiker på Gotland. Därför blev jag extra glad när jag såg att företaget Mateus, som gör keramik till det dukade bordet, erbjuder sina kunder att få sprucken keramik lagad med metaller enligt hantverkstekniken Kintsugi. Tänk om det fanns ett ställe där man kunde lämna in all typ av keramik ungefär som man lämnar in skor till skomakaren. Vilken underbara kärl man skulle kunna dekorera både hem och trädgård med. Ingen skulle vara den andra lik.
Att du från och med den 18 mars kan få din trasiga Mateuskeramik lagad enligt Kintsugi är alltid en bra början. Tjänsten kommer att vara kostnadsfri via Mateus flaggskeppsbutik på Karlavägen 64 i Stockholm, med en väntetid på 2 veckor. Företaget arrangerar även en introduktion av tekniken i butiken den 17 mars kl 18 i regi av Linn Eriksson från Sway Gallery.
Foto: Mateus.