Det här är Boodla, vinnare av ”Årets Spadtag” år 2020.

Det här är Boodla, vinnare av ”Årets Spadtag” år 2020.
Stadsodlarna Boodla får ”Årets Spadtag” för att de på ett lustfyllt och kreativt sätt sprider kunskap om hur städerna kan bli grönare. Tävlingen vill främja hållbar utveckling där jorden har en central plats och priset delas ut för första gången i år.

Att göra staden till en lite grönare och härligare plats att leva i är målet med Boodlas verksamhet. Det är arkitekten Agnes Fischer som tillsammans med Sofie Nuyts grundat Boodla. Vid sin sida har de Ernesto Diaz Salvador som är agronom i botten och som med sin utbildning och erfarenhet av stadsodling i sitt spanska hemland, idag är medansvarig för verksamheten.

boodla-2-elmiagardentrends.jpg

För sitt arbete vinner det nu första pris i ”Årets Spadtag”, tävlingen som är instiftat av Rölunda Gård tillsammans med Nordiska Trädgårdar i syfte att uppmärksamma hållbar utveckling och lyfta fram eldsjälarna bakom de här företagen.

 

Basen för Boodla är Gula Villan i Botkyrka där de också har sina odlingsfält. Tillsammans förser de 15 familjer med grönsaker varje vecka från juni till oktober. De hjälper också boende att utveckla trädgårdar i bostadsområden runt om i Sverige, tar fram planer för trädgårdar i skolmiljöer och kombinerar odling med svenskundervisning för nyanlända.

Boodla-eklmi-garden-trends.jpg

-Stadsodling är inte bara en fenomenal aktivitet för att göra livet i staden bättre, det är också ett sätt att förmedla kunskap om matförsörjning och hälsa samtidigt som man kan lära känna sina grannar och kanske få nya vänner på köpet, säger Ernesto och Agnes fyller i.

 

- Vi behöver lära oss att utnyttja den jord vi har på ett smart sätt så att den kan ge mat till så många som möjligt. Jorden är basen i ett samhälle. En dröm är att få vara med och utveckla stadsodlingar redan från början då bostadsområden planeras, säger Agnes Fischer.

 

Prissumman på 25 000 kronor ska användas till fortbildning.

 

Motiveringen lyder:

Boodla kombinerar företagsamhet, odling och samhällsnytta i dess bästa form. Med jord i fokus sprider de kunskap och stadsodling på ett lustfyllt, engagerande och nyskapande sätt. De är förebilder för både etablerade aktörer och nybörjare vilket kan inspirera fler att verka för att utveckla urbana odlingar. I förlängningen leder det till ett mer hållbart liv för stadsbor och till en sundare planet.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik