Design från förr i återvunnet material

Design från förr i återvunnet material

Det helsvenska företaget Kockums fick under en period se sig besegrad av plasten. Men de reste sig, dammade av sina designföremål och har nu skruvat sortimentet ytterligare för att möta samtiden.

Är det fler än jag som växt upp med en emaljerad gjutjärnsgryta i pastellfärg. I den ljusblå grytan lagades allt från brunabönor med fläsk till dillkött och tupp i vin, ingen vegetarisk mat här inte men den fungerade även utmärkt till den årliga julknäcken.

Men det mesta återkommer ju cykliskt och nu lanserar Kockums järnverk den gamla hederliga grytan igen. När vi snart skiftar till 20-talets andra decennium satsar man på att tillverka den helt och hållet i återvunnet gjutjärn. För att ytterligare befästa grytans hållbarhet lämnar man dessutom livstidsgaranti.

Dess popularitet sägs bero på den ovala formen som rymmer många olika livsmedel. Tyngden gör också att värmen i grytan blir jämn och effektiv när du lagar mat. Den är funktionell till höstens skörd av grönsaker för den som föredrar färggrann, klimatsmart och sund samtidskos framför brunaktiga rätterna från min barndom.

Kockums Jernverk började i slutet av 1800-talet att tillverka emaljerade föremål, sjukvårdsredskap och så småningom även kokkärl. Under 1960-talet när plasten gjorde sitt intåg i Sverige stannade produktionen på Kockums av.

Men tidevarven förändras och för ett par år sedan beslutade man att det var dag för att åter lansera de emaljerade köksredskapen. Designen och materialet från förr är densamma men de lanseras i en ny uppdaterad färgpalett. Dessutom adderas nu även produkter i återvunnet material till sortimentet.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik