Maj – 2020, den romantiska inspirationslistan för trädgårds- och naturälskare.

Maj – 2020, den romantiska inspirationslistan för trädgårds- och naturälskare.
Maj bjuder på kyliga vindar. Även om vi är många som längtar efter värme så hinner vi för en gångs skull att njuta av all prakt som naturen bjuder på när våren förlängs tack vare låga temperaturer. Jag gräver just nu där jag står och hittar inspirationen på nära håll. Här är delar jag med mig av det som fyller mig med glädje just nu. Klassiskt, naturligt och hållbart med dragning åt elegant romantik är en sammanfattning av den här inspirationslistan.

den-parfymerade-tradgarden-elmiagardentrends.jpg

  1. Litteraturen

En bok som jag blir väldigt nyfiken på är Elin Unnes senaste alster; Den parfymerade trädgården (Natur & kultur). Doften borde ingå som ett naturligt element när trädgårdar anläggs. I boken beskriver författaren och journalisten hur du odlar och skördar växter med doft anpassade för den nordiska trädgården komplett med recept på allt från badbomber till rosensmör. Jag är också nyfiken på växtporträtten som är skapade av konstnären Maja Forsslund.

 

sormalnd-museum-korgar.jpg

  1. Utställning

Om du bor Nyköpingstrakten och enkelt kan ta sig till Sörmlands museum ska du inte missa utställning Älskade korg som öppnade den 9 maj. Korgmakeriet är ett av världens äldsta hantverk och korgar tillverkas fortfarande över hela världen. Vi använder den när vi plockar svamp i skogen och gör våra inköp på marknaden och i butiken. Sommartid är korgen en trendig modeaccessoar (bland annat i Rodebjers kollektion S/S 2020) och en självklar detalj både i inredning och trädgård. Utställningen innehåller en mängd korgar och tillverkade i olika tekniker. Det finns både äldre och nytillverkade modeller som ska väcka nyfikenhet och visa mångfalden av ett hantverk som är på väg att försvinna.

 

thegardenmuseum-charles-jones.jpg

  1. Museet

Visste du att det finns ett trädgårdsmuseum i England? I och för sig – vad skulle The Garden Museum annars ligga om inte i trädgårdslandet nummer ett. För tillfället är det inte särskilt aktuellt att ta sig till London men det gör faktiskt inget för hemsidan är tillräckligt intressant med en mängd artiklar och massor av inspirerande bildmaterial. Bland annat finns det intressant läsning om trädgårdsmästaren och fotografen Charles Joens som tog de mest fantastiska bilder runt förra sekelskiftet. Tipstack till Weronica på Living by W.

 

publika-tradgardar-elmiagardentrends.jpg

  1. Utflyktsmålen

Den sociala distansen på ett par meter innebär att många utflyktsmål just nu faller bort men det är ett utmärkt tillfälle att besöka de publika parkerna och trädgårdarna som finns i närheten där du bor. Du kanske till och med får med dig en och annan idé till trädgården hemma. Bilderna är tagna i parken vid Chateau de Chantilly, Jardin des serres d´Auteuil i trakten av Paris och på Gunnebo slott utanför Göteborg

 

tva-vaxter-att-odla-elmaigardentrends.jpg

  1. Växterna

Klassiskt och användbart med ett drag av romantik är en bra beskrivning av de växter jag valt att ta med i det här svepet. Det känns också helt rätt just nu att satsa på en klassisk elegant stil gärna inspirerade av de stora publika trädgårdarna runt om i landet.  

 

Är det någon kryddväxt du ska satsa på är det citronverbenan. Det är en av de vackraste av sitt slag om du frågar mig samtidigt som den är användbar i både teer och desserter bland annat. Den måste dock övervintras frostfritt. Men det är det värt för den blir om möjligt ännu vackrare med några år på nacken.

 

Just nu är det skuggsidans växter som lockar mig lite extra och den vita kaukasiska förgätmigejen, exempelvis den som heter ’Mr Morse’ blir med sina vackra blad och sina skira blommor en riktigt vacker marktäckare i skuggsidans rabatt.

 

erdem-de-gornay-elmiagardentrends.jpg

  1. Inredningen

Den som inte har trädgård kan låta det blomma inomhus istället, kanske med en lyxigt handmålade sidentapet. När du ändå är på gång så kan du matcha klänningen med inredningen. Kan det vara så det tänkte när de bestämde sig för att samarbeta, modeföretaget Erdem och tapetföretaget De Gornay. Resultatet är både romantiskt och drömskt, som hämtat ur en eskapistisk kostymfilm.

 

ny-trotting-elmiagardentrends.jpg

  1. Möblerna

Det nya svenska företaget The Straw Studio kan det var värt att hålla ett extra öga på. De är precis i uppstartfasen så ännu finns det inte ens en hemsida. Men solstolarna i naturmaterial som de visar på sitt Instagramkonto är riktiga skönheter. Tipstack till Frida på Trendenser.

 

rustikt-kontra-skirt-romantiskt-elmiagardent-rends.jpg

  1. Dukningen

Rustikt kontra romantiskt är frågan när det kommer till hur vi ska duka sommarbordet i år. Förhoppningsvis kommer det att bli möjligt att samla nära och kära för en härlig middag under fruktträden i trädgården och som vi längtar efter det. Det är porslinsföretaget Rosenthal som står för båda dessa serier. Dels är det Junto som har ett organiskt formspråk med en blandning av både blankt porslin och matt keramik, dels den klassiskt skira och romantiska Brilliance Fleurs Des Alpes som uppdukad nästan konkurrerar med trädgårdens blommor i skönhet.

 

jord-plantagen-rescued.jpg

  1. Jorden

Rescued är företaget som satsat på att rädda frukt och grönsaker som annars skulle hamna på tippen. Av de insamlade frukten och grönsakerna tillverkas juicer, smoothies och glass. Du kanske har sett produkterna i livsmedelsbutikens hyllor redan då de sticker ut med sina gula etiketter. Nu har de i ett samarbete med Plantagen även tagit fram en jord som är gödslad med komposterade rester av de frukter och grönsaker som räddats.

Foto: Natur & Kultur, De Gournay, Plantagen, The Straw Studio,  Rosenthal, Sörmlands museum, The Garden Museum, Helena Kaasik.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik