Den 19 november är amaryllisens dag

Den 19 november är amaryllisens dag
Vi är alla värda en amaryllis idag. Välj en färg som passar din smak. Den finns både som ståtlig snittblomma och som generös lökväxt. Om du väljer den sistnämnda så tycker jag att du försöka få den att blomma igen.

Sofistikerad, elegant och absolut underbar är en bra beskrivning på amaryllisen, julblomman nummer ett, åtminstone om ni frågar mig. Numera finns den också i en mängd färger och former så det borde finnas någon som passar just dig.

Kalla mig tråkig men jag undrar om det ändå inte är den klassiskt vita som jag föredrar.  Fast en storblommig knallröd är allt bra vackert i rätt sammanhang. Sedan finns det de som har blommor i alla möjliga nyanser mellan vitt och rött. För att inte tala om alla de småblommiga sorterna. Vilket svårt val det kommer att bli. Tråkig blir den här blomman åtminstone aldrig och eftersom tisdagen den 19 november är amaryllisens dag kan det vara dags att köpa med sig en hem antingen en lök eller som snittblomma.

 

Tips på hur du kan spara amaryllislöken

Om du väljer en amaryllis på lök så tycker jag att du ska spara löken och försöka driva den i blom igen. Så här gör du:

  • När den blommat över, klipp bort blommorna så att plantan inte lägger kraft på att bilda frön.
  • Låt stjälken eller stängeln vissna ner ordentligt innan du tar bort den helt och hållet. Den ska vara så pass vissen att den nästan faller bort av sig själv.
  • Under sommaren kan du placera ut växten på en vindskyddad och halvskuggig plats. Vattna och gödsla fram till början av oktober.
  • Låt därefter löken vila något och placera den torrt och svalt, helst i en temperatur på mellan 12 -15 grader. Den kalla perioden behöver amaryllislöken för att kunna sätta nya blommor.
  • När du skymtar en knopp i löken är det dags att ta fram din amaryllislök i värmen igen. Det brukar ta cirka 3 månader.
  • Plantera om löken och vattna så kommer den nya blomman att slå ut. Normalt brukar den här andra blomningen inträffa i januari eller februari det vill säga något efter jul.

Många sorter 

Blomsterfrämjandet bjuder på en härlig inspirationsfilm med ett smakprov på hur olika amaryllissorter kan se ut.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik