Dekorera med kål – nu är det dags

Dekorera med kål – nu är det dags
Vad vore trädgården utan kålen. Nu börjar säsongen och först ut är prydnadskålen som inte smakar särskilt gott men som är dekorativ i såväl kruka som rabatt.

Kål är en växt som det är lätt att bli förtjust, mycket därför att många sorter både är dekorativ och goda att äta. När man lär sig konsten att odla den här grönsaken så öppnar sig en massa möjligheter både i köket och i kökslandet. Den är vacker som dekoration i kruka och rabatt. För kål är inte bara gott och nyttigt. Det är fantastiskt vackert också. Om kålen övervintrar kan den gå i blom på våren. Även de små gula blommorna är goda att äta och vackra att använda i sallader av olika slag, till exempel.

EGT-Kal.jpg

Det finns även kålsorter som man i första hand väljer för att de är dekorativa. De kan vara användbara nu om du behöver ge trädgården ett ansiktslyft inför årstidens fester. En annan fördel är att många kålsorter odlas här i Sverige. Säsongen för prydnadskål börjar nu.

 

Visste du att det odlats kål i Sverige sedan Vikingatiden. Troligen kom den till oss via England och grönkål, vit- och rödkål blev då en viktig del av kosten. Det är alltså en riktigt gammal kulturväxt vi har att göra med vilket gör att det är en växt som passar fint in i trenden Craft of nature, både färgmässigt och som växtsort.

 

Prydnadsskålen ett vackert alternativ till de sorter som är ätbara och som brukar komma ut i handeln lite senare på säsongen. Det var odlare i Danmark som introducerade den dekorativa kålen för oss i Sverige i början på 1990-talet. Sedan dess har intresset den bara ökat, mycket tack vare att den är lättskött, köldtålig och dekorativ. Den finns plantor i olika färgnyanser, från ljust grönt till mörkt violett. Använd dem både i krukor och rabatter, gärna tillsammans med andra köldtåliga växter, såsom prydnadsgräs och alunrot. På det sättet får du en plantering som står sig hela hösten.

 

Foto: Blomserfrämjandet/Linda Lomelino och Helena Kaasik

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik