De nya penséerna

De nya penséerna
En favorit så här års är den köldtåliga pensén och här är några av vårens nyheter.

När pensén börjar dyka upp i butiken finns det hopp om att det blir vår så småningom. Det är en blomma som är mäktigt populär i Sverige men jag brukar även se dem i de offentliga parkerna i Paris redan tidigt i januari.

Den ser så ljuvlig och skör ut men i själva verket är pensén en köldtålig tuffing. Den kan planteras i de flesta lägen och är den perfekta växten för plantering i kruka på balkonger, terrasser eller på farstubron tidigt på våren. I rabatten fungerar den också. Det enda man ska tänka på är att den inte ska torka ut. Men blir det helt plötsligt kyligt väder så är det inga problem för pensén klarar till och med några minusgrader.

Det är många svenska plantskolor som odlar penséer och du hittar allt från de små med centimeterstora blommor till de riktigt storblommiga med nästan decimeterstora blommor. De senaste åren så är de dock de riktigt småblommiga som efterfrågas allt mer.

32100-70058898-DeltaLavenderShades_L.jpg

Varje år släpps det också nya sorter i olika färgkombinationer. Förra året var jag sugen på ljusblått och lila men i år tycker jag att de rosa tonerna känns rätt. En par av vårens nyheter går också i den färgskalan, exempelvis den rosavita skönheten med kycklinggul knapp Deltini Rose Pink och den lite större pensén Delta Lavender Shades. Ett tips är att fråga efter penséer som odlats i kallväxthus om du vill plantera dem tidigt på våren. Dessa klarar kylan bättre än de som odlats varmare.

Foto: Syngenta/Blomsterfrämjandet.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik