Dags att sjunga amaryllisens lov

Dags att sjunga amaryllisens lov
Äntligen är det dags för julens primadonna att ta plats i våra hem. Den 19 november, på amaryllisens dag, går startskottet och nu brukar butikshyllorna vara välfyllda med krukodlade lökar som förhoppningsvis blommar till jul.

Den 19 november varje år är det amaryllisens dag. Det är också en bra tidpunkt för att köpa hem en krukodlad amaryllis om du vill att den ska slå ut lagom till Kalle Anka på julafton. Skämt åsido, det går inte riktigt att tajma blomningen så pass bra, men försöka duger.

 

Den krukodlade amaryllisen tycker jag gör sig allra bäst i en enkel lerkruka. Om du vill dekorera den här blomman mer kreativt så kan du hänga amaryllis på snitt upp och ner och linda ett vackert band runt stjälken. Det kan också vara fint att placera den på grus i en hög vas. På så vis får stjälken också ett välkommet stöd om den växer mycket på höjden. Vill du inte att din amaryllis ska ränna iväg och bli allt för gängliga ska du placera den så ljust som möjligt.  Och apropå det där med timing så kan du reglera blomningen med temperaturen. Värme sätter fart på blomningen medan en svalare temperatur saktar ner förloppet samtidigt som blommorna står längre.

 

Lycka till med årets amaryllis och glöm inte bort att fråga efter amaryllislök som är uppdriven här i Sverige när du är i butiken.

 

Foto: Chiranjeeb Mitra, British Library Yiddh, Marijke van den Krommenacker / Unsplash, Helena Kaasik, Blomsterfrämjandet.

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik