Dagens tips är ingen blyg viol

Dagens tips är ingen blyg viol
Viola odorata är en sinnlig växt väl värd att plantera i sin trädgård. Njut av den inomhus en stund innan du sätter den i backen.

Som uppföljning till inlägget om penséer som publicerades här på Trends i förra veckan vill jag nu tipsa om en bedårande släkting. Det är doftviolen Viola odorata som börjar kika fram i butikshyllorna just nu. Det är en medicinalväxt med intensivt blå blommor som dofta ljuvligt. Om den planteras i halvskugga i lucker och mullrik jord är den lättskött och användbar som marktäckare eftersom den lätt sprider sig.

Om du hittar den i butiken kan du sätta den i en kruka ett tag antingen inomhus eller på förstubron om det inte är för kallt. Efter en tid kan du plantera ut den i trädgården på en plats där den kan sprida sig. Efter några säsonger får du en hel matta av blå violer som blommar i april eller ibland redan i mars ända till maj och med ytterligare ett flor på hösten. Doften som sprider sig lär vara gudomlig. Dessutom är de hjärtformade bladen fulla av A- och D-vitamin. De har en lätt syrlig smak vilket gör att de passar fint i sallader och teer. En växt för alla sinnen med andra ord.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik