Butiken inte helt utan taggar

Butiken inte helt utan taggar
Om du är i Paris får du inte missa Les Succulents Cactus, butiken som satsat på växter av det mer taggiga och exotiska slaget. Elmia Garden Trends var nyligen där på besök.

Ett paradis för suckulent- och kaktusälskare är det minsta man kan säga om butiken Les Succulents Cactus belägen i Paris Maraiskvarter. Butiken är något av en institution och har funnits på den här platsen i 15 år. Men för 15 månader sedan tog Sarah Roche över verksamheten och hennes kärlek till de här växterna går det inte att ta miste på.

-De passar fint in i de flesta miljöer, såväl inomhus som utomhus. Växterna bidrar också med ett exotiskt inslag till miljön där den placeras, säger hon när jag träffar henne i butiken på det lilla torget i övre delen av Marais-distriktet.

Hon lyckas med att skapa en personlig relation till sina kunder. Råden hon ger är sprungna ur en gedigen kunskap och hon gör gärna hembesök så att växterna verkligen hamnar på rätt plats. På det sättet blir växterna med sitt grafiska uttryck nästan som skulpturer i inredningen.

les-succulents-cactus-8.jpg

Passionen är en del av framgången men också känslan för kvalitet och det handplockade sortimentet av suckulenter, kaktusar och euphorbias, dessutom med sorter som man inte hittar någon annan stans, bland annat olika sorters pelarkaktusar.

-Jag har också upparbetat ett bra kontaktnät med duktiga odlare som jag vet står för ett gediget hantverk.

elmia-garden-trends-succulents-paris.jpg

En annan sak som bidragit till succén är att hon har fått till samarbeten med stora märken, såsom Loewe och varuhuset Le Bon Marché, till exempel. Butiken har också blivit känd utanför den franska gränsen men eftersom det är svårt att resa med växterna är det inte en enkel kundkrets. Däremot har ryktet om den lilla butiken spridit sig till både när och fjärran.

Härnäst tittar Sarah på hur hon ska kunna förse hela Frankrike med sina vackra växter och varför inte korsa gränsen när hon ändå är igång?

les-succulents-cactus-9.jpg

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik