Blomsterfakiren – en stöttepelare för blommor

Blomsterfakiren – en stöttepelare för blommor
Satsa på en blomsterfakir och börja skapa blomsterarrangemang som är sparsmakat uttrycksfulla. Det är en form av ikebana light som ger dig möjlighet att nosa på den uråldriga, nästan meditativa konstformen som utförs under tystnad.

Ikebana - den traditionella japanska tekniken att skapa arrangemang med blommor och växter är en rituell tradition där varje växt som används handplockas och sätts på plats med ett syfte och en tanke. Det tar många år att behärska tekniken, om man någon sin blir fullärd. Konstformen härstammar ursprungligen från de gamla buddistiska ritualerna och förknippas med andligt lugn, med årstiderna och med allt levades förgänglighet. Just nu känns den här konstformen mer aktuell än någonsin och om du vill prova på, så finns det kurser att gå här i Sverige av mästare som studerat konstformen i flera decennier.

 

Den som vill nosa på tekniken för att se om det kan vara intressant, kan satsa på den estetiska biten i konstformen. Då kan man jobba med att skapa harmoni mellan växter och kärl, linjer färger, former samt även årstiderna och allt levades förgänglighet. Till din hjälp behöver du en så kallad blomsterfakir, eller igelkott som vi sa hemma. Det är en metallplatta med en massa piggar som sticker upp ur den och därigenom håller växterna på plats. Det fina med att arbeta med en fakir är att du kan utnyttja skålar och lägre kärl som vas. Dessutom går det inte åt så mycket växter, det kan räcka med en och annan blomma. Resten av växtmaterialet plockar du i naturen, trädgården och från krukväxterna på fönsterbrädan hemma.

 

Blomsterfakirer hittar du bland annat på Zetas.

 

Foto: anna-cicognani-RRl4UPoC-8E-unsplash

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik