Bli en miljöhjälte på hemmaplan

Bli en miljöhjälte på hemmaplan
Med klimatsmart trädgård har alla som äger en odlingsplätt möjlighet att påverka klimatet. Visserligen är det i liten skala men om fler odlar hållbart blir förändringen stor. I boken Klimatsmart trädgård hittar du tips och råd för att komma igång.

Häromdagen fick jag plötsligt en längtan till januari, till ljuset som återvänder, till dagsmeja och fågelsång. Men när jag började surfa på bokförlagens hemsidor förstod jag att det är i februari det händer. Då släpps nämligen boken Klimatsmart trädgård på Norstedts förlag.

Det är biologen, journalisten och författaren Susanna Rosén som i takt med tiden tagit fasta på vad du kan göra i din trädgård för att spara på resurser, ta tillvara på det som finns i stället för att köpa nytt och hur trädgården blir en plats där pollinerare som bin, humlor, fjärilar och andra nyttodjur trivs.

I den hållbara trädgården skapar du ett eget ekosystem där det mesta återanvänds. Växter blir ny jord i komposten och regnvattnet samlas upp i olika kärl så att det kan används när planteringarna ska vattnas. Det är i den egna trädgården som du direkt kan bidra till en bättre värld, eller som Susanna själv beskriver det: Bli en miljöhjälte i din egna trädgård.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik