Bind en ljuskrans till advent

Bind en ljuskrans till advent
Ljus och växter hör ihop och inför advent vill vi tipsa dig om att binda en krans och använda den som dekorativ ljusstake, antingen till advent eller till någon annan av julens fester. Så här gör du.

Det börjar närma sig advent och om du tänkt binda en krans i år så har vi ett tips till dig. Genom att kombinerar ljus och växter i ett kransarrangemang får du en unik och vacker bordsdekoration som du tillverkat själv till julens högtider.

Vi har använt växter som går i en gröngrå färgskala med inslag av silver. Tanken är att de ska stämma med färgskalan i Future Flora, trenden som är en av de tre som Elmia Garden presenterar för år 2020.

Antingen sätter du fyra ljus i kransen och använder den som adventsljusstake, eller så gör du plats för en massa ljus och använder den som festlig bordsdekoration på julbuffén eller kanske på nyårsaftonens middagsbord.

Vi har satt ljusen tajt tillsammans på ena sidan. Men du kan placera dem hur du vill eller sätta ner betydligt fler ljus än fyra. Det kan dock vara bra att lämna ett mellanrum mellan varje stearinljus så att det inte blir för varmt eftersom det då kan rinna mer stearin från ljusen.

Själva kransen är uppbyggd på en halmstomme. Enklast binder du den genom att skapa en massa blandade minibuketter av växtmaterialet som du plockar.  Därefter binder du fast dem på halmstommen lite omlott så att hela halmkransen täcks av växtmaterial. Linda gärna med en tunn ståltråd som du kan köpa i fackhandeln och som brukar kallas för myrtentråd.

Ljushållare brukar man också hitta i välsorterade växtbutiker. Du sticker helt enkelt bara ner dem i kransen och gömmer så mycket som möjligt av dem bland virrvarret av växter.

adventskrans-vaxter.jpg

Vi har använt en blandning av köpta växter och växtmaterial från skog och trädgård. Det är silvergirland, enris, lingonrevor, silverbrunia, frökapslar av blåregn och kvistar klädda med både lav och skägglav till vår krans. Men det går naturligtvis att använda vad man vill, har tillgång till och tycker om. Det är bra om växterna har hyfsat stadiga stjälkar så att de inte går sönder när man arbetar med dem. 

Tänk på att släcka ljusen i kransen när du går ifrån bordet och lämnar rummet. Ett arrangemang som kombinerar växter med ljus bör man hela tiden hålla ett vakande öga på.

Text och bild Helena Kaasik

Adventskrans: Kristina Öhman.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik