Azalean, en av julens doldisar

Azalean, en av julens doldisar
Stolt och elegant men något av en doldis bland julblommorna. Den blommar dessutom en lång tid efter jul om den sköts rätt. Ska du bara dekorer med en blomma till helgerna så är det den hållbara azalean du ska satsa på i år. Med några enkla knep går det till och med få den att blomma om nästa år igen.

Bland alla julens blommor så är azalean den som det talas minst om. Det tycker jag är synd för det är en växt som håller sig fin under en längre period om det sköts. Själv är jag uppväxt med azalea i juletid. Hemma hos oss blev det ingen jul om det inte fans ett frodigt exemplar i den stora Waldemarsuddekrukan på vardagsrumsbordet. Sedan fick den förgylla fönsterbrädan långt efter det att julen dansats ut.

Jag tycker om de läderartade bladen och eftersom jag är förtjust i när man driver fram växter på stam så är de främst sådana exemplar som jag faller för. De finns sorter med både enkla och dubbla blommor i en mängd olika nyanser mellan rött och vitt. Det finns även sådana som är tvåfärgade. Om jag själv får välja så är det nog den vita jag föredrar eftersom jag tycker det är en färg som gör sig bra mot det mörkgröna bladverket.

En annan fördel med azalean är att det finns exemplar som odlas i Sverige. Fråga efter svenskodlade plantor i handeln så får du hjälp att hitta en sort.

Annars växer de naturligt på bergssluttningar i centrala Kina, Burma, Taiwan och Thailand där luftfuktigheten är hög med dagliga regnskurar. Även om azalean som inomhusväxt idag är betydligt enklare att sköta än då jag växte upp så tycker den här växten om mycket fukt. Helst ska jorden i krukan aldrig torka ut.

Ett tips är att ställa plantan i en lite större ytterkruka med lecakulor eller singel i botten. På det sättet höjs luftfuktigheten en aning vilket gör att den trivs bättre. Gör det till en vana att ge den en skvätt vatten i krukan varannan dag men kika först så att den inte står i vatten. Om så är fallet behöver du inte vattna.

Placera växten så ljust som möjligt, helst i ett fönster. Du behöver inte ge den näring under blomningstiden. Däremot ska du fylla på med ”mat” om du vill försöka få din växt att blomma om igen. Gör så här:

  • Välj ett exemplar som fortfarande ser ut att må bra efter jul.
  • I takt med att blomningen avtar drar du ner på vattningen. Plocka bort de sista blommorna när de vissnat.
  • I februari när ljuset återvänder kan du börja gödsla din planta med flytande krukväxtnäring eller rhododendronnäring.
  • När frostrisken är över i maj juni kan du placera ut plantan i halvskugga, i en större kruka eller i rabatten.
  • Gödselvattna då och då.
  • Ta in azalean på hösten strax innan frosten kommer och placera den svalt inomhus, frostfritt men max 10 grader.
  • Efter jul kan du placera den ljust i fönstret igen och då ska knopparna förhoppningsvis slå ut.

Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Ramstedt

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik