Allahelgona och växterna i tre grupper

Allahelgona och växterna i tre grupper
Växter av olika slag hör till högtiden Allahelgona. Så dekorerar den som vill utgå enligt Elmia Gardens tre trendteman.

Höstens stora helg – Allahelgona närmar sig med stormsteg. Den är en fin högtid som då vi bland annat tänder en massa ljus, både inomhus och utomhus. Många tycker också om att samla familj och vänner för att äta en god måltid tillsammans och välkomnar då gästerna med växtdekorationer av olika slag.

 

Som alltid infaller den här högtiden samtidigt som den mer anglosaxiska versionen av Alla Helgons Dag – Halloween. Från början var det en irländsk tradition som följde med emigranter till USA. Den infaller alltid den 31 oktober och det är den här natten som, enligt traditionen alla själar ska färdas till himmelriket. På Irland gröpte man ut rovor som man satte ljus i för att hedra de döda och i USA gjorde man samma sak, fast med pumpor.

 

Efter flera försök att lansera Halloween i Sverige slog traditionen till slut igenom på 1990-talet då Halloween firades i en hel vecka. Likt det mesta idag mixas den traditionella Allahelgona med den anglosaxiska Halloween. Helgen blir på ett sätt ett fint avslut på sommaren och vackert är det med alla tända ljus. Nu skiftar också växterna skepnad och anpassas för odling närmre bostaden. Vi dekorerar med dörrkransar och krukodlingar på förstubron och matchar dem med ljuslyktor av olika slag. Om du utgår ifrån någon av de tre trenderna kan blomsterdekorationen se ut då här:

 

Happy Hybrid

vaxter-allahelgona-trenderna.jpg

Pumpan hör med sin orange färg hemma i det här temat men inte nödvändigtvis som ljuslykta. Det är vackert att bara lägga den vid dörren som den är, tillsammans med en ljuslykta och en kruka med krysantemum, till exempel. Välj gärna blomfärg i en lavendelton om du vill hamna rätt i färgskalan.

 

Craft of Nature

nypn-craft.jpg

Handplockade nypon passar i det här trendtemat. Den händige binder en krans av de vackra bären oh hänger den på dörren. Blir det några nypon över så kan du koka nyponsoppa av dem och bjuder på som dessert.

 

Eclectic Garden

alunrit-eclectic.jpg

I det här trendtemat är den eleganta alunroten given. Ett par plantor i en vacker kruka av metall, kombinerat med ett fjäderborstgräs är egentligen allt som behövs för att komma i rätt stämning till helgen.

 

Foto: Unsplash/J. Lee/Lilly, Helena Kaasik

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik