Addera honung till trädgård och hem i höst

Addera honung till trädgård och hem i höst
Ta avstamp från honungens gyllengula färgskala till höstens projekt i trädgård och hem. Vi har satt samman ett kollage av nylanserade och klassiska produkter tillsammans med växter, som du kan inspireras av.

Den gyllengula trögflytande honungen är utgångspunkten för dagens mood board med höstkänsla. När naturen långsamt skiftar färg från gröna till gyllene nyanser känns det bra att följa med i förändringen för att komma i rätt stämning. Det är dessutom en färgnyans som finns med i trenden Flowers & Craft. Just nu ser jag också mycket av den här mustiga färgtonen såväl på textiler som i mode, glas, väggfärg och keramik. Blanda honungsnyansen med mjukt rosa, accentuera med en rostig röd nyans och du sätter färgskalan för såväl hem, trädgård och snittblommor i höst. Här är ett kollage som kan inspirera dig att skifta till en mustig gyllengul färgton i hem och trädgård.

 

  1. Det danska krukmakeriet Berg´s potter tillverkar sedan några säsonger tillbaka sina klassiska krukor med glaserad yta. Just nu känns den honungsgula nyansen extra lockande både till förstubrons välkomnande plantering och fönsterbrädans krukväxter. Du hittar den bland annat på Tambur.
  2. Svenskt Tenn har i ett designsamarbete med det 150-års jubilerande auktionsfirman Bukowskis tagit fram den klassiska Hortus-kruka i en bärnstensfärgat utförande. Krukan formgavs först i mässing av Josef Frank 1938 men började tillverkas i glas under krigsåren på 1940-talet. Den nya gyllengula glaskrukan har gjort en sådan succé att den limiterade upplagan på 100 stycken redan sägs vara slutsåld.
  3. Har du ännu inte lyckats komma över ett exemplar av författaren Jamaica Kincaids (boken om) Min Trädgård (bokförlaget Tranan) så kan det vara dags att krypa upp i soffhörnet med den och en kopp honungskryddat te nu under hösten. Kincaid föddes på Antigua men har bott i USA sedan tonåren och numera lämnar hon ogärna sin trädgård. Trädgårdsboken är en blandning av essä, odlingsanteckningar och memoarer.
  4. Ska du ha en växt i trädgården på temat honung så är det den svagt gula honungsrosen med gyllengul mitt du ska satsa på. Det finns flera sorter varav Hybrida, Lykkefund är två av dem. Tänk på att välja plats med omsorg då det är starkväxande klätterros.
  5. Ett honungshav av blommor blir det i sängen om du bäddar med det nya bäddsetet fån Åhléns höstkollektion. Det är så fint att jag nästan skulle vilja ha det som duk på matbordet.
  6. Iittalas porslinserie Teema designad av Kaj Franck på 1950-talet, i den nyligen lanserade färgen honung passar fint till höstens testunder.
  7. Glasskulpturer i form av grönsaker och frukter skapade av kontsnäten Oiva Toikka finns åter i företaget Iittalas sortiment, bland annat den gyllengula pumpan med grönt skaft. Det är tillverkade av munblåst glas.
  8. Sätt upp brun fingerborgsblomma Digitalis Ferruginea ´Gigantea Gelber Herold´ på listan över växter att plantera inför nästa säsong om du vill addera honungsnyanser i trädgården. Den har den rätta guldgula färgtonen som känns så lockande just nu. Frö hittar du hos Impecta.
  9. Förgyll livet, utomhus såväl som inomhus med en dekorativ blommönstrad gyllenbrun kudde. Den här kommer från Åhléns.

 

Foto: Tambur, Iittala, Bokförlaget Tranan, Helena Kaasik, Åhléns, Impecta

 

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik