95 år i tennets tjänst

95 år i tennets tjänst
Estrid Ericson grundade firma Svenskt Tenn år 1924 vilket företaget uppmärksammar genom att ge ut tre nya produkter från det digra arkivet som finns i företaget.

Det har gått 95 år sedan firma Svenskt Tenn slog upp porten till sin butik på Strandvägen 95 i Stockholm. I början var det framför allt tenn som såldes men med tiden har de dekorativa metallföremålen kompletterats med såväl möbler och textiler och idag behöver man egentligen inte gå ett steg utanför butiksdörren om man ska inreda sitt hem, så pass heltäckande är sortimentet numera.

Att grundaren Estrid Ericson hade en kärlek till naturen är uppenbar och växter var också ett viktigt komplement till såväl inredningen som det dukade bordet, en idé som lever vidare än idag i butiken som nästan alltid är dekorerad med blommor i både vas och i kruka. Att sätta sin personliga prägel på hemmet var viktigt. Växterna blandades med strandfynd, minnen från resor, konst och noggrant utvalda auktionsinköp.

Mycket tack vare samarbetet med österrikaren Josef Frank blev Svenskt Tenn uppmärksammat internationellt. Tennföremålen visades både i Europa och Amerika. Men Estrid Ericsson samarbetade också med en rad andra designers, en tradition som blivit en del av dagens företagskultur och i Svenskt Tenns arkiv finns cirka 2000 ritningar och 200 mösterförlagor.

Lagom till 95-årsjubiléet släpps tre nya produkter från arkivet. Tennasken Fisk är formgiven av Nils Fougstedt. Pumpa och Bygelkrus är båda tillverkade i tenn och formgivna efter Estrid Ericsons idéer inspirerade av peruanska originalföremål i keramik från 1300-talet funna i Etnografiska museets samlingar i Stockholm.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik