150 år av borstbindning

150 år av borstbindning
Oborstad är det sista man kan säga om företaget Iris Hantverk. I år firar företaget att man i med och motgång, med blindas hjälp under 150 år bundit borstar som gör både dig och ditt hem rent i varje vrå, både utomhus och inomhus.

Från 1800-talets jordbrukssamhälle till dagens digitaliserade miljö, Iris Hantverk vilar fortfarande på samma värdegrunder för synskadade som De blindas förening kämpat för ända sedan industrialismens intåg. De är fortfarande samma fingerfärdiga hantverk som utövas och det är ännu blinda som skapar borstarna användbara i hela hemmet, även utomhus.

Iris Hantverk drivs idag av Sara Edhäll och Richard Sparrenhök. De köpte företaget år 2012 i syfte att bevara den skickliga hantverkskunskapen och skapa hållbara produkter med stark miljöprofil. För att produkterna ska vara funktionella och vackra har man tagit hjälp av olika designers. Målet är att borstarna ska hålla över tid. Arbetet har också gett resultat för idag uppskattas produkterna inte bara i Sverige, de säljs även utomlands med framgång.

Om du ska till Formexmässan som pågår mellan den 14 - 17 januari kan du passa på att kika på företagets sortiment av handgjorda träborstar.

Helena Kaasik
Journalist och fotograf
Helena Kaasik