Tekniska lösningar inom belysning och bevattning

 Tekniska lösningar inom belysning och bevattning
Att odla innebär både utmaningar och möjligheter. ProGro AB stöttar odlarna med tekniska lösningar för trädgårdsföretag. De levererar allt från nyckelfärdiga växthusprojekt till teknisk utrustning som effektiviserar odlingen. En av de stora utmaningarna just nu är att den svenska växthusnäringen är hårt konkurrensutsatt från övriga Europa.

– Sverige har hårda regler när det gäller växtskyddsmedel i produktionen vilket inte är fallet i övriga Europa, säger Lars I Ericsson, vd för ProGro. Det betyder att svenska odlare inte konkurrerar på lika villkor. En av utmaningarna för näringen är att arbeta för lika regler för hela Europa. Näringen kan påverka genom att arbeta för ett stopp för import av produkter som inte lever upp till svenska regler. En politisk fråga som odlare och odlarorganisationer måste sluta upp bakom.

Lars Eriksson.JPG

– Vi ser sedan länge att de företag som arbetar med stordrift och de små företagen med hög konsumentkontakt klarar sig bra. Det är mellansegmentet som har haft de större problemen att få lönsamhet i sin verksamhet, där flera har lagt ned, säger Lars I Ericsson.

 

Närhet till kunden

En av de trender som finns är ökad hemförsäljning och att en närhet till konsumenten ger ökad försäljning. Det betyder att närhet och ökad kontakt med kunden är en framgångsfaktor. Då finns möjlighet att ha en högre prisnivå. Billigt är inte bäst! Den allmänna trenden med Pop Up-butiker fungerar säkert även för blommor och grönsaker och är ett koncept som har startat upp. Här kan även nämnas de REKO-ringar som finns spridda över Sverige som ett alternativ för odlare att ansluta sig till.

Valoya_BX120 Solray_Installation_1.jpg

LED-ljus i fullfärg, växthusarmaturer med dagsljusspektrum

Belysning i växthus är idag inte ett ljus för det mänskliga ögat utan ljus specialkomponerat efter växtens behov och odlarens önskemål när det gäller växtens utveckling. LEDbelysning utvecklas hela tiden och ProGros leverantör Valoya OY visade sin senaste revolutionerade nyhet på GreenTec 2019 i Amsterdam. Nyheten är ett fullfärgsspektrum som nu kan levereras i olika armaturtyper. BX120SOLRAYTM samt RX400SOLRAYTM. Ett fullfärgsspektrum som är resultatet av målmedveten forskning. Vilket innebär ett ljus som ger minskad sträckningstillväxt, ökad motståndskraft mot skadedjur och svampsjukdomar.

Helen.JPG

- Värt att nämna som en extra finess är att ljuset, till skillnad från blå/röda LED-armaturer, ger extrem god färgåtergivning samt även är behagligt för personalen

som arbetar med plantorna, säger Helén Eriksdotter, marknadsansvarig ProGro AB.

 

Bevattningssystem som spar tid

För att stimulera både precision, effektivitet och tidsbesparing i växthus levererar ProGro AB bevattningsramper från Urbinati.

Urbinati är en av världens största tillverkare av bevattningsramper (producerar över 1000 ramper årligen). Ramperna finns till alla typer och storlekar av

produktionsväxthus. Nytt från i år är trådlös fjärrstyrning med självlärande automatik.

Med detta system kan man på ett mycket enkelt sätt programmera sina bevattningsramper och spara massor av tid. Urbinati har från i år även avancerade bevattningsramper för friland.

Ljus framtid

ProGro ser ljust på framtiden för den svenska odlingen, speciellt för de företag som är flexibla och anpassar sig till marknaden och utnyttjar den tidsbesparande teknik som finns tillgänglig.