Tång - framtidens växtnäring

Tång - framtidens växtnäring
Idag är det många som med ljus och lykta söker efter organiska gödselmedel. Tång kan vara räddningen för framtidens odlare, både för professionella och hobbyodlare. Det tror åtminstone Rosita och Jacob Alhlstedt på Warbergs tångbruk som ställer ut på Elmia Garden för första gången.

En av mässans nykomlingar på Elmia Garden är växtnäringsföretaget Warbergs tångbruk. Vi blev nyfikna och besökte montern för att ställa några frågor.

Tång, är det verkligen bra för växter?

-Ja, vi använder det i våra odlingar och det fungerar hur bra som helst. Vi säljer även vår tångnäring i stora förpackningar till proffsodlare och de är väldigt nöjda, säger Rosita Ahlstedt som tillsammans med sin man Jakob Ahlstedt driver företaget.

Varför ska man använda er tångnäring till sina växter?

- Det har väldigt gynnsamt NPK-värden. Dessutom innehåller det aminosyror vilket bidrar till att växternas rotsystem utvecklas väldigt bra, berättar Jakob Ahlstedt.

Hur framställs er tångnäring?

- All tång som finns i vår näring är uppblåsta brunalger som vi tar hand om direkt från stranden. Vi tar den vid rätt tillfälle vilket gör att vi måste ha koll på vädret. Näringen framställs enbart av tång och vatten vilket gör den till en 100 % organisk produkt, säger Jakob.

Hur ska man använda tångnäring?

Den fungerar både på växter inomhus och utomhus. Vi rekommenderar alltid att man börjar försiktigt men en halv matsked per liter vatten för att så småningom komma upp i en matsked per liter vatten, berättar Rosita.

Är det här en heltidssyssla för er?

-Än så länge är det här en härlig bisyssla. Vi känner att det är en produkt som har framtiden för sig så vad som händer framöver vet vi inte?

Varför valde ni att ställa ut på Elmia Garden?

-Vi har hört så mycket gott om mässan och vi ville prova. Vi startade Warbergs tångbuk år 2020 så allt är väldigt nytt för oss, men vi har redan haft ett par seriösa kunder så vi är hittills väldigt nöjda.