Hanataba betyder bukett på japanska. Och det är precis vad det här företaget satsar på. Det var efter en resa till japan som Christian Jonasson och Jenny Strandh Jonasson fick idén att skapa ett hjälpmedel för alla som inte kan binda buketter i spiralform.
-Japanerna har inte alls samma tradition som oss när det gäller snittblommor men de slog oss då att egentligen är det ju bara florister som har den kunskapen, berättar Christian Jonasson som ställer ut på Elmia Garden för första gången i år.
Det gick ytterligare lite tid tills Christian kom på lösningen. Verktyget behöver inte tas bort från buketten. Med rätt design kan den bli en del av arrangemanget. Den första produkten i företagets sortiment hade skapats.
-Vi kallar vår aluminiumring som också är vår huvudprodukt, för Hanataba. Men efter hand har vi utökat sortimentet med olika fakirer, även den ringformade som användes på Flower Grand Prix i år.
Fakiren är en egentligen en 200 år gammal produkt men idag har den fått en renässans. Christian började skissa på olika lösningar för att utveckla den traditionella fakiren. Tanken var samtidigt att skapa något som kunde ersätta den klassiska gröna stickmassan, som inte är särskilt bra för miljön och som dessutom slukar en massa växtmaterial när man arbetar med den.
- Det var då ringen kom till som ett mer miljövänligt alternativ och som dessutom går att använda om och om igen.
Ledningen för Elmias floristtävling fick nys om fakirringen och såg värdet i att använda den i tävlingen som ett led i att bidra till att hela branschen kan ställa om.
-Det tyckte vi naturligtvis var en spännande att kunna bidra till. Samtidigt så är det ett förträffligt sätt att synliggöra den här produkten. Att det dessutom blivit lyckat är naturligtvis tillfredsställande.