Rosodlare i två generationer

Rosodlare i två generationer
Det finns ingen växt som rosor. Det tycker åtminstone Erik Nielsen och hans fru, som odlat rosor i Danmark sedan början på 1970-talet.

Doften som möter den som stiger in hos den danska rosodlaren Erling Nielsens går inte att beskriva. Blomsterprakten är det heller inget fel på. Rosplantorna är perfekta. Hur gör de båda rosentusiasterna för att få så friska och fina exemplar?

-Hemligheten ligger i hur man ser på sina rosor. För oss är det som barn, vi lämnar dem aldrig ur sikte. Till slut lär man sig se hur de mår. Min fru har precis samma förhållningssätt till dem, berättar Erik Nielsen som 1972 tog över verksamheten efter sin far.

Pappa Erling började egentligen att odla fruktträd precis efter kriget. När han tjänat tillräckligt mycket pengar satsade han allt på persikor. Men dåligt väder tog kål på alla träd. Erling tappade dock inte modet. Han skrapade ihop det som återstod av tillgångarna och började odla rosor. Det gick betydligt bättre och idag finns det cirka 300 000 plantor i plantskolan.

Trenderna styr även vad det är för rosplantor som du hittar i butiken. Just nu ska de vara bruna eller och en ny sort för i år är en aprikosbeige skönhet som heter Koko Loco. Men det är inte helt enkelt att odla rosor. Man måste ha tålamod och sköta dem enligt alla konstens regler få att få fina exemplar.