Otvättad ull är godis för jorden

Otvättad ull är godis för jorden
Inget går till spillo i Mallas verksamhet, företaget som specialiserats sig på att tvätta ull. Av den ull som inte duger för garnproduktion tillverkas ullpellets.

Det doftar blöt ullkofta i montern hos Mallas. Doften kommer från de bruna ullkorvarna som ligger utspillda på ett fat för att vi som besöker montern ska kunna få en uppfattning om hur pelletsen ser ut. De består i huvudsak av ull men eftersom de tillverkas av otvättad ull så finns det en mängd näringsämnen i de små korvarna, vilka gör underverk med jorden.

 

-De ser kanske inte så mycket ut för världen men vi brukar säga att de är praliner för jorden, berättar Hans Bulthuis som tillsammans med Jenny Andersson driver företaget Mallas, som tagit fram ullpelletsen.

 

Det började egentligen med ett tvätteri. Företaget driver Sveriges enda ulltvätteri beläget på Gotland. Ullen importerar de från i huvudsak svenska fårfarmar. En del ull som kommer till gården Mallas Stenstuge är alltför smutsig och därför obrukbar.

-Fåren måste enligt lag ligga på halm och spån här i Sverige. En del ull som kommer till oss är helt enkelt allt för svår att rengöra. Det är den ullen vi tillverkar pellets av, säger Jenny stolt.


Ullpelletsen är helt utan tillsatser och därför helt naturliga. De buffrar dessutom fukt och förbättrar jorden samtidigt som de tillför kväve. Det är bara några av alla positiva egenskapen som produkten har. Pelletsen är också godkända för ekologisk odling eftersom den hygieniseras med hjälp av upphettning.

 

-Vi är väldigt glada över den här produkten. Det känns gott att ingen ull går till spillo och att vi faktiskt till och med har skapat en produkt som är bra för jorden och för planeten, säger Jenny.