Generationsskifte på Larsviken

Generationsskifte på Larsviken
Katarina Persson är åttonde generationen odlare på Larsviken. Tillsammans med sina två syskon axlar nu den yngre generationen Persson rollen som företagsledare med målet att ta Larsviken in i framtiden.

Larsviken är gården som i åtta generationer drivit lantbruk med i huvudsak odling av potatis. Målet har varit att odla potaissorter med kvalitet och god smak i fokus.

-I börja hade vi sorter som Blå Kongo, som idag finns i närmaste livsmedelsbutik men som då var väldigt exotiskt, berättar Katarina Persson som är en av tre syskonen som idag ansvarar för driften av Larsviken.

Ryktet om gårdens goda potatis har efter hand spridit sig. Slutkonsumenter började efterfrågade deras produkter. Därför startades Larsvikens gårdsbutik som även den blivit en framgångssaga.

Hon och hennes två syskon är idag den åttonde generationen odlare på gården. Sakta men säkert tar de över verksamheten. Samtidigt funderar de ut sätt att utöka sortimentet.

-Vi vill inte att Larsviken ska bli någon slags ”Skansen-gård”. Det ska vara en levande verksamhet i tiden, säger Katarina.

För några säsonger sedan började de samarbeta med formgivaren och blomsterfantasten Hanna Wendelbo. Tillsammans har de tagit fram ett sortiment med ekologisk blomsterlök. Kollektionen har även utökats med dahlior.

-Det är väldigt kul att träffa kunderna här på Elmia. Vi har fått en så oerhörd god respons. Vi har fått höra att det är lätt att få ett bra odlingsresultat och det är naturligtvis hela syften med vårt arbete, säger Katarina som även har sin mamma Bitte Persson med sig på mässan.

-Det tar mellan 5 och 10 år innan ett generationsskifte av en gård flyter på. Därför är vi, jag och min man fortfarande delaktig i Larsviken. Jag brukar säga att vi går efter dem med skottkärran så att vi kan fånga upp dem om de faller. Hittills har det gått väldigt bra, säger Bitte Jansson inte utan en viss stolthet i rösten.