Flower Grand Prix - vinnaren är Munter

Flower Grand Prix - vinnaren är Munter
Den 30 september samlades landets ledande florister på Elmia i Jönköping för att delta i blomsterbinderitävlingen Flower Grand Prix. Årets vinnare är Johan Munter, Floristkompaniet med 304 poäng.

Sofie Danielsson Söhr, Sofie D Söhr Floristik hamnade på en andraplats med poängen 268 och Marinette Månsson, Blomsterdekoratören kom på en tredjeplats med poängen 265. De som tog sig upp på prispallen vann varsin trappstege från ARS i limited edition från Hasegawa Japan och presentkort på resor.

De 15 deltagarna fick två uppgifter att utföra under dagen utifrån trenden Craft of Nature - Elmia Garden Trends. Naturen och den inverkan den har på människor genomsyrar Craft of Nature. Det handlar om det kreativa uttrycket som uppstår när de förenas. Färgskalan är naturlig med grönt i fokus och en mild rosa som harmonisk accentfärg.

Uppgift ett i tävlingen var en bukett som skulle bedömas i vas. Buketten skulle gå att lyfta ut ur vasen men bedömdes som en helhet med vasen. Deltagarna fick välja mellan fyra vaser, från Wikholm Form och Nordiq, och de hade 90 minuter på sig att slutföra uppgiften.

Uppgift två var en löpare eller duk där uppgiften skulle bedömas på ett specialbyggt bord och de hade 120 minuter på sig. Nytt för i år var att uppgift två bedömdes utan teknik och att kompositionen dubblerades i poäng, till 50 poäng.

Bedömningen var hemlig, vilket innebär att domarna inte visste vem som hade gjort vilken kreation. Domarna var Tomas Kallin och Heidi Mikkonen.

Nicklas Jensen var tävlingsledare tillsammans med Sara-Lisa Ludvigsson som var tävlingsassistent.

- Det har varit fantastiskt att få starta en tävling igen och se denna kreativitet med härliga resultat. Det var speciellt med avslutningen där deltagarna utöver tävlingen fick stå och binda buketter utan press tillsammans till äldreboenden i Jönköping, som goda kollegor, säger Nicklas Jensen.

- Tävlingen är så glädjefylld och den förenar vår floristbransch. I tävlingen kommer man både för att bidra till branschens utveckling men också för att själv få ta del av den och inspireras av andra. Hantverket och nätverkandet är det som är viktigt. De som annars kanske är konkurrenter är här tillsammans och det blir en fantastisk gemenskap, säger Sara-Lisa Ludvigsson.

- Vi är glada att vi har kunnat genomföra Flower Grand Prix här på Elmia och som bonus se det engagemanget från de tävlande när de band de extra buketterna till äldreboenden. Det ger sådan glädje, säger Kristina Andersson, projektledare för Elmia Garden.

Efter tävlingen delades sedan de extra buketterna ut, som deltagarna hade bundit av de blommor som var över, till äldreboenden runtomkring i Jönköping. Detta för att sprida glädje i samhället under dessa tider.

Tävlingen gick att följa på Elmia Gardens sociala kanaler och man kan även se klippen i efterhand.

Deltagarlista och resultat:

Johan Munter Floristkompaniet, 304 poäng

Sofie Danielsson Söhr Sofie D Söhr Floristik, 268 poäng

Marinette Månsson Blomsterdekoratören, 265 poäng

Elin Nyberg Praktiska Gymnasiet Skövde, 259 poäng

Frida Svensson Blommor & Blad, 256 poäng

Sten Vasseur Grand Hôtel Stockholm, 248 poäng

Cajsa Johansson Floristutbildarna, 230 poäng

Petra Gashi Blomsterdrömmen i backen, 223 poäng

Jimmy Englund Stilfloristerna, 217 poäng

Emilia Schubert Fiori blommor och inredning, 214 poäng

Sofia Carlsson Råå Blomman, 212 poäng

Joakim Anrell Stilfloristerna, 207 poäng

Elina B Jensvang Mästerblomman, 198 poäng

Maya Farhady Fiori blommor och inredning, 187 poäng

Anna Egnell Floristelev, 160 poäng