En trädgårdshandske som passar som handen i handsken

Hestra jobb har tillverkat handskar sedan slutet av 1930-talet. Under mässan visade de upp vårens nyheter både i syntetmaterial och skinn.

En trädgårdshandske ska ha bra passform och ordentliga sömmar som inte vrider sig när man arbetar i dem. Det berättar Mikael Lammi och Mattias Bjelke som under Elmia Garden var på plats för att representera Hestra jobb. Det handlare om en handsktillverkare som varit verksam sedan 1936. Från början var det arbetshandskar för skogsarbetare som tillverkades. Efter hand såg man behovet av att ta fram arbetshandskar med hög kvalitet och bra passform även för andra yrkesgruppen, för trädgårdsbranschen bland annat.

- Att sy handskar är ganska svårt, det är betydligt lättare att sy en T-shirt än en handske. Vi vill gärna att våra handskar ska vara bekväma och användbara men samtidigt så ska de inte bli utslitna för snabbt. Den bästa handsken är ju den som har använts en tid, säger Mikael Lammi och sätter på sig en handske för att illustrera hur passformen bör fungera på handen.

Den smiter fint åt runt handen och fingrarna är lagom långa. Greppsidan är tillverkad av sämskskinn medan resten av handsken är tillverkad av ett syntetmaterial.

- Vilket material man ska välja beror på vad det är för arbetssyssla man ska göra. En arborist behöver förmodligen en mer slitstark handske än en hobbyodlare. Generellt sett brukar vi säga att en väl använd skinnhandske är det allra bästa för handen men en syntethandske passar bättre för den som sliter mycket på sin handske, säger Mattias Bjelke och visar upp en mjuk ljusgul sämskskinnshandske som om den är lika praktisk som den är snygg gör arbetet i trädgården till ett lustfyllt jobb.