Diamantrör utsedd till Årets Perenn

Diamantrör utsedd till Årets Perenn
Varje år på Elmia Garden presenterar Perennagruppen en perenn som är särskilt odlingsvärd och anpassad för odling i svenska förhållanden. Årets mässa var inget undantag och i år var det Maja Persson från LRF trädgård som presenterade växten.

För år 2022 är Diamatrör Calamagrostis brachytricha Årets Perenn. Det är ett prydnadsgräs med vackra ljust rosatonade blomvippor

Det är en riktig juvel för trädgården vare sig den placerat i soligt läge eller havskugga. Den kan faktiskt till och med trivas i skugga vilket gör den till en perenn som passar både i en klassisk rabatt och i en modernare plantering med mer naturliga former.

Vackrast blir den i augusti då den utvecklar sina vackra fluffiga, decimeterlånga vippor som efter hand övergår i silvergrått. De kan stå vackra länge och är därför även användbara i blomsterarrangemang. En annan fördel med Diamantrör är att den kan planteras i hela landet. Dess skönhet i kombination med anspråkslöshet gör den till en perenn som verkligen är värd att tituleras Årets perenn.