Årets Perenn 2024

Årets Perenn 2024
Inget Elmia Garden utan att Årets Perenn presenteras, så även i år. 2024 års perenn är en ljuvlig liten fjäderaster perfekt för den som föredrar hängmattan framför trädgårdsarete. Berit Haggren stod för presentationen.

Den söta astern Kalimeris incisa ’Madiva’ har utsetts till Årets Perenn för 2024. Gullig är den fjäderlika svagt violett blomman. Men skenet bedrar för det är en liten tuffing det handlar om. Den har valts ut på grund av fem egenskaper. Dess fylliga, stadiga och kompakta växtsätt, den långa blomningstiden (från juli till oktober, november.) Den är också långlivad och vinterhärdig och samtidigt väldigt lättskött. Det gör Madiva perfekt för såväl offentliga planteringar som för den som vill ha en lättskött i trädgård hemma.

Fjäder aster Madiva har funnits på marknaden sedan 2002 och har därför hunnit testas i olika miljöer och på olika platser i Sverige. Sorten blir cirka 80 cm hög och håller sig halvklotformad. Den behöver inget stöd för att växa och får den rätt förutsättningar, det vill säga sol till halvskugga och väldränerad jord, så får du en robust och pålitlig växt som inte bara är fin i planteringar, den är utmärkt som snittblomma i vasen också.