Mässpremiär på Elmia Wood: Dipperfox - rekordsnabb stubbfräsning

Mässpremiär på Elmia Wood: Dipperfox - rekordsnabb stubbfräsning
För första gången visas Dipperfox stubbfräs upp i riktig demo på en mässa. Det visar sig dock innebära viss problematik.
– Den är ju så snabb och effektiv att varje demo är ju över på 20 sekunder, skrattar Magnus Johnsson, Dipperfox representant i Sverige.

Det kraftfulla aggregatet beskrivs som multikompatibelt med fästen för olika typer av maskiner.

– Kan användas på din grävmaskin, traktorgrävare eller skördare. Fullt hydrauliskt opererande utan krånglande elektronik och du monterar den enkelt på skoparmen, berättar Magnus Johnsson.

Aggregatets patenterade växellåda justerar automatiskt hastighet och effekt beroende på motståndskraften i stubben, jorden eller rötterna.

– Den drivs med låg rotationshastighet. Det gör vår stubbfräs säker samtidigt som den är otroligt effektiv. Det krävs ingen stor säkerhetszon, bladen roterar så långsamt att allt flis hamnar precis vid fräspositionen. Om det skulle råka ligga sten i marken, trycks bladen i aggregatet åt sidan. Och ytterligare en fördel med rotationshastigheten är att bullernivåerna är låga - perfekt att använda i stadsmiljöer, berättar Magnus Johnsson.

Rensat och klart

Vem är kunden?

– Det är ett professionellt redskap för grävmaskiner. Jag ser framför mig entreprenörsföretaget som har ett antal maskiner och som vill bredda sin verksamhet. Perfekt för att ta bort stubbar i villaträdgårdar ena dagen och köra mer storskaligt, upp till två hektar om dagen, för att t ex göra i ordning mark för en skogsbilväg, andra dagen.

Det börjar bli dags för en demo i montern på Elmia Wood igen. Och Magnus uppmanar oss att vara med - för som sagt - det går undan.
Snabbt, och samtidigt väldigt metodiskt och närmast ljudlöst, fräser sig aggregatet ner genom stubben och trycker ner alla rester i marken.
– Du ser, inget behov av mer upprensning. Platsen där stubben nyss var erbjuder fina förhållanden att plantera nytt. Nu har vi ett skär som ger lite större fraktioner av stubben, men det finns några olika och väljer du ett annat skär blir det bara fint, fint flis kvar.
Vilka förväntningar har du på Elmia Wood?
– Först och främst är vi så glada att äntligen få visa upp Dipperfox stubbfräs på riktigt. I riktig demo. Men känslan är att vi kommer att sälja ett par aggregat också. Det hoppas jag.

 

Bildtext: Magnus Johnsson är Dipperfox representant i Sverige och märker ett stort intresse från mässbesökarna för den helt nya stubbfräsen.