TIMBERSPORTS®

Timbersport_4909.jpg

Vad är TIMBERSPORTS®

TIMBERSPORTS® är en extremsport där man tävlar i sex olika grenar, tre med yxa och två med motorsåg, samt en gren som utförs med en två meter lång handsåg. Grenarna utförs på snabbast möjliga tid. Sporten kom till Europa 2001, men startade i USA redan 1985. Man har sett att den har rötter så långt tillbaka i tiden som 1800-talet, då främst i Australien och Nya Zeeland. Grenarna simulerar fällning av ett träd, eller kapning av ett redan fällt träd och atleterna visar därigenom prov på styrka, mod, teknik och uthållighet.

Tävlingar under mässan

TIMBERSPORTS®-dagarna på Elmia Wood börjar med en fantastisk show den 2 juni, och fortsätter de nästkommande dagarna med två spännande tävlingar.

Nordic Trophy, den 3 juni, är en tävling där atleterna möts två och två i utslagsdueller där de utför fyra utmanande grenar efter varandra. Detta kräver mental styrka, perfekt teknik och såklart uthållighet. Varje duell kräver att man ger allt, minsta lilla misstag kan leda till att man slås ut. De två atleter som vinner samtliga omgångar är de som tar sig till final. Två från varje land går vidare och är kvalificerade till European Trophy.

Den 4 juni är det dags för Nordic Cup, som är en individuell tävling med sex grenar, tre med yxa och tre med såg. Grenarna som utförs med yxa är Underhand Chop, Standing Block Chop och Springboard. Stock Saw utförs med en kraftfull standardmotorsåg, Single Buck med en två meter lång handsåg medan Hot Saw utförs med en specialbyggd motorsåg på 62 hästkrafter. Nordic Cup kommer bestå av 4 klasser: PRO som tävlar i 6 grenar, och Interm./Rookie/Women som tävlar i 4 granar.

Det kommer bli en härlig mix av styrka, svett och sågspån!

Torsdag 2 juni  (30 min per gång)         
Show kl. 10.00, 12.00, 14.00 och 16.00

Fredag 3 juni   
Nordic Trophy* + Nordic Cup kl. 13.00-17.00

*EM-kval

Lördag 4 juni    
Nordic Cup kl. 12.00-16.00

*EM-kval

Plats: Monter 737