Prisad vattenreningsteknik söker nya kundsegment

Prisad vattenreningsteknik söker nya kundsegment
Tolv års forskning har gett resultat och nu regnar det utmärkelser över Stockholm Water Technology. Företagets innovativa vattenreningsteknik med elektroder visas på VA-mässan – och med sig har de även en bokstavligt talat liten nyhet.

Tekniken är utvecklad tillsammans med KTH och övergick till ett bolag 2018. I portföljen finns en kompakt vattenreningslösning för dricksvatten i tre storlekar med namnet Fors. På VA-mässan lanseras dessutom den lilla varianten Jokk som exempelvis kan placeras under en diskbänk i sommarstugan.

Enkelt förklarat handlar det om en förbättrad och patenterad CDI-teknologi som med hjälp av elektroder renar vattnet. Allt styrs med hjälp av ett intelligent styrsystem som skräddarsyr vattenkvaliteten efter kundens behov, utan att behöva använda några kemikalier.

  – De flesta föroreningar i vatten övergår i jonform och de är antingen positivt eller negativt laddade. Detta utnyttjar vi. När spänning tillsätts i vattnet suger elektroderna åt sig föroreningar som magneter medan det rena vattnet åker igenom. Därefter spolas systemet och föroreningarna går vidare till en annan tank, säger Roger Forsberg, Chief Commercial Officer på Stockholm Water Technology.

Trots avsaknaden av kemikalier berättar Roger Forsberg att tekniken i Fors renar vattnet från exempelvis bakterier, salt, tungmetaller, radon, uran och PFAS, samtidigt som hårdheten kan reduceras. Själva processen övervakas digitalt med full koll på vattnets kvalitet och flöde genom systemet.

  – Grundidén var att ta fram en teknik som med hjälp av smart mjukvara skulle klara av att ta bort flera föroreningar. Det är precis vad vi har nu. Annars behövs det en teknik för radon, en annan för bakterier och en tredje för hårdheten. Med Fors är allt samlat i en enda teknik, säger han.

Tekniken är oberoende av vattentemperatur, har hög vattenåtervinning samt renar vattnet utan membran, vilket gör att den kräver betydligt lägre energi jämfört med befintliga alternativ. En fördel som har uppmärksammats rejält både i Sverige och internationellt.

Stockholm Water Technology är exempelvis ett av 50 företag i Nordic Top 50 Impact Companies, finalist i Climate Smart Cities och har tagit hem EU-priset EIC Public Award.

  – Utmärkelserna ger oss ett erkännande och hjälper till att fler får upp ögonen för oss. Ny teknik bemöts alltid med viss skepticism och det här ger oss trovärdighet. Det finns en stor potential men marknaden är föränderlig och för oss gäller det nu att räkna ut hur den fungerar, säger Karthik Laxman, grundare och vd för Stockholm Water Technology.

Just den delen – att få koll på marknaden – är en stor anledning till att Stockholm Water Technology väljer att ställa ut på VA-mässan. Hushåll, eller samfälligheter, bryggerier och aquakultur är i dag de tre främsta marknaderna för Fors och det finns planer på att ta fram lösningar för tillverkningsindustrin. 

Här blir VA-mässan en viktig arena för att hitta intressenter inom nya kundsegment.

  – Mässan är ett bra forum där vi kan marknadsföra oss och vi skulle bli väldigt glada över att träffa kunder från industrin som vi kan påbörja samtal med, säger Karthik Laxman, grundare och vd för Stockholm Water Technology.

/globalassets/bilder/massor/va-massan/for-besokare/utstallarnyheter/swt-1.png
/globalassets/bilder/massor/va-massan/for-besokare/utstallarnyheter/swt-5.png
/globalassets/bilder/massor/va-massan/for-besokare/utstallarnyheter/swt-4.png
/globalassets/bilder/massor/va-massan/for-besokare/utstallarnyheter/swt-2.png
/globalassets/bilder/massor/va-massan/for-besokare/utstallarnyheter/swt-3.png